Élet-Stílus

Kevés reggel az időnk, mégis szundizunk (X)

Kutatók a reggeleinkről kérdeztek. Kiderült, több időt szeretnénk indulás előtt, közben mégis hasznosnak tartjuk a szundifunkciót.

Az NRC kutatói a NESCAFÉ felkérésére az ébredési és reggeli szokásainkat vizsgálták a 18–59 éves lakosság körében. A felméréssel többek közt arra kerestek választ, hogy az okostelefonok terjedésével a szundifunkciót használók aránya is növekszik-e.

A válaszokból kiderült, hogy gyakorlatilag mindenki használ ébresztőt, és közülük is elenyésző (csupán 13%) azok aránya, akik nem valamilyen okos- vagy mobileszközre ébrednek. A fennmaradó 87%-ból főleg a fiatalabbak (18–35 évesek) használnak szundifunkciót. Nekik a 61%-uk szokott beállítani, nagy részük felkelés előtt legalább kétszer visszaalszik, és több mint felük egyenesen hiányolná, ha nem lenne szundigomb.

A szundizáshoz hasonlóan a nehéz reggelek is inkább a fiatalokat érintik. A 18–29 évesek 70%-a ismerte be, hogy nem tud könnyen felkelni, és közel 68%-ukkal pedig időnként az is megesik, hogy túl későn ébrednek csak fel. Az, aki elalszik inkább gyorsít, mintsem kihagyjon valamit a reggeli rutinjából, de ha muszáj valamiről lemondani, akkor a fiatalabbak az üzenetek ellenőrzését, míg az idősebbek a házimunkát mellőzik.

A kutatásból az is kirajzolódott, hogy a többség inkább hasznosnak tartja a késleltetett ébresztés funkciót, mint károsnak, közben pedig szeretné, hogy több ideje maradjon az ébredés és az elindulás között. A legtöbben olvasnának, reggeliznének vagy edzésre járnának, ha több időt tudnának szakítani magukra hétköznap reggelente.

Érdekesség, hogy a reggeli kávézók (57%) alacsonyabb arányban állítanak be szundit, és még aktívabban is vágnak bele a napba: könnyebben ébrednek, kevésbé heverésznek, kisebb arányban nyűgösek és kapkodnak, mint azok, akik egyáltalán nem vagy a nap folyamán csak később kávéznak.

Ha szeretné könnyebben indítani a napot, jelentkezzen a NESCAFÉ Szundi Kihívásba a jatek.nescafe.hu oldalon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik