Élet-Stílus
Closeup rear view of attractive yet unrecognizable blond woman sitting next to her bedroom window wearing only white men's shirt and high heels. It's beautiful day outside and she's stretching her arms but she is so lazy at the moment. There is a cup of coffee and a magazine on the night stand next to her.

Kevés reggel az időnk, mégis szundizunk (X)

24.hu
24.hu

2018. 01. 31. 16:20

Kutatók a reggeleinkről kérdeztek. Kiderült, több időt szeretnénk indulás előtt, közben mégis hasznosnak tartjuk a szundifunkciót.

Az NRC kutatói a NESCAFÉ felkérésére az ébredési és reggeli szokásainkat vizsgálták a 18–59 éves lakosság körében. A felméréssel többek közt arra kerestek választ, hogy az okostelefonok terjedésével a szundifunkciót használók aránya is növekszik-e.

A válaszokból kiderült, hogy gyakorlatilag mindenki használ ébresztőt, és közülük is elenyésző (csupán 13%) azok aránya, akik nem valamilyen okos- vagy mobileszközre ébrednek. A fennmaradó 87%-ból főleg a fiatalabbak (18–35 évesek) használnak szundifunkciót. Nekik a 61%-uk szokott beállítani, nagy részük felkelés előtt legalább kétszer visszaalszik, és több mint felük egyenesen hiányolná, ha nem lenne szundigomb.

Young beautiful blonde woman lying in bed suffering from alarm clock sound covering head and ears with pillow making unpleasant face. Early wake up, not getting enough sleep, going work concept

A szundizáshoz hasonlóan a nehéz reggelek is inkább a fiatalokat érintik. A 18–29 évesek 70%-a ismerte be, hogy nem tud könnyen felkelni, és közel 68%-ukkal pedig időnként az is megesik, hogy túl későn ébrednek csak fel. Az, aki elalszik inkább gyorsít, mintsem kihagyjon valamit a reggeli rutinjából, de ha muszáj valamiről lemondani, akkor a fiatalabbak az üzenetek ellenőrzését, míg az idősebbek a házimunkát mellőzik.

A kutatásból az is kirajzolódott, hogy a többség inkább hasznosnak tartja a késleltetett ébresztés funkciót, mint károsnak, közben pedig szeretné, hogy több ideje maradjon az ébredés és az elindulás között. A legtöbben olvasnának, reggeliznének vagy edzésre járnának, ha több időt tudnának szakítani magukra hétköznap reggelente.

Érdekesség, hogy a reggeli kávézók (57%) alacsonyabb arányban állítanak be szundit, és még aktívabban is vágnak bele a napba: könnyebben ébrednek, kevésbé heverésznek, kisebb arányban nyűgösek és kapkodnak, mint azok, akik egyáltalán nem vagy a nap folyamán csak később kávéznak.

Ha szeretné könnyebben indítani a napot, jelentkezzen a NESCAFÉ Szundi Kihívásba a jatek.nescafe.hu oldalon!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.