Ha ilyen ikeás bútorod van otthon, az akár milliókat is érhet

Perszer erre nagyon kicsi az esély, mondjuk, hogy miért.
Kapcsolódó cikkek

Az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad halála óta ellepték az internetet a bútoráruházzal kapcsolatos hírek. A Mirror például összeszedte, hogy melyek azok az egykor átlagosnak számító ikeás bútorok, amelyek ma már akár milliókat is érhetnek.

Még mielőtt nagyon megörülnél, hogy a nappaliban álló Klippan kanapéd árából felújíthatod az egészet lakást, gyorsan tisztázzuk: nem mai, de nem is az elmúlt 5-8 év slágertermékeiről van szó.

Ezeket a különleges, gyűjtői darabokat sajnos csak a borzalmasan elcsépelt és meggyalázott „retro” szóval lehet illetni. Itt van például egy eredeti hetvenes évekbeli polcrendszer, a „Tema”, amelynek az ára állapottól függően ma már egymillió forint körül lehet.

bukowskis.com

Az IKEA filzófiájáról sokat elárul, hogy Kamprad egy interjúban bevallotta: minden rajta lévő ruhát bolhapiacon vett, állítása szerint ezzel a felfogással példát akar állítani az emberek előtt. Ennek nyomán az IKEA egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy elérhetővé tette az addig úri mulatság számító ízléses lakberendezést.

Ennek a logikának mintapéldája azaz ikeás szék, amely gyakorlatilag lemásolta a világhírű magyar dizájner, építész Breuer Marcell Wassily székét.

Íme, Breuer széke:

hivemoder.com

És most mutatjuk az IKEA Amiral névre hallgató, Karin Mobring által tervezett székét:

bukowskis.com

Ezeknek a székeknek darabjáért akár 300 ezer forintot is elkérhetnek a gyűjtők, ami azért érdekes, mert nagyjából hasonló áron mennek az eredeti Breuer-féle Wassily székek is.

Nálad is lehet egy eredeti Panton

Mivel az első IKEA áruház Magyarországon 1990. márciusában nyílt meg, így elég kevés az esélye annak, hogy a fenti bútorok bármelyike megtalálható a magyar háztartásokban. Egy apró, de nagyon csúnya remény azonban még maradt, mégpedig ez a színes „Vilbert” nevű szék, amelyet az IKEA 1993-ban dobott piacra.

Pamono.com

Az egyedi kinézetű, nem valami szép, de mégis különleges és menő Vilbertet a legendás dán tervező, Verner Panton készítette az alapító, cégvezető Kamprad közvetlen megrendelésére. Az ára ma 300 ezer forint környékén mozog, így ha rémlik, hogy van a gyerekszobában egy régi, fura színes szék, akkor jobb, ha leporoljátok.

Forrás: Mirror