Élet-Stílus
LOS ANGELES, CA - MAY 17:  A submissive woman is dressed as an Egyptian cat at a dungeon party during the domination convention, DomCon LA, in the early morning hours on May 17, 2015 in Los Angeles, California. The annual convention, which was started in 2003 by fetish professional Mistress Cyan, brings together enthusiasts of BDSM and other fetishes.   (Photo by David McNew/Getty Images)

A pornó akkor igazán rossz, ha bűnként éljük meg

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 01. 27. 19:00

Akár korai magömléses zavar, merevedési zavar és a vágy részleges vagy teljes hiánya is kialakulhat, ha valakit úgy neveltek fel, hogy a pornó rossz, az önkielégítés bűnös dolog. Pedig helye van a maszturbálásnak a pszichoszexuális fejlődésben, a szégyenérzetnek, a bűntudatnak vagy a szorongásnak azonban semmi keresnivalója a felnőtté válás folyamatában.

Rengeteg felmérés készült már a pornó témakörében, amik rendszerint arra a következtetésre jutottak, hogy a pornó rossz hatással van a felhasználókra: csökkenti a libidót és ezzel együtt a szexuális élet elégedettségére is negatív hatással van. A pornó önmagában nem probléma, az viszont igen, ha valaki úgy nézi, hogy közben szégyent él meg, bűnösnek érzi magát.

A túlzott erkölcsösség miatt keletkezik a bűnösség érzése

A szexuálterapeuták időről időre találkoznak olyan fiatal fiúkkal, akik korai magömléses zavarban szenvednek, ezért kérnek segítséget. A szexanamnézis során rendszerint kiderül, hogy mivel vallásos és szigorú erkölcsi normák közt nevelkedett az illető, a pornónézés bár kamaszkora óta jelen van az életében, mégis iszonyúan szégyelli. Akkor van gond, ha a szigorú apa véletlenül rányit a fiára, és meglátja, mit is csinál. A kamaszfiúban könnyen bevésődik a szégyenérzet a nevelésnek köszönhetően, viszont mivel vágyik arra, hogy a pszichoszexuális fejlődésének megfelelő szakaszban valahogyan oldja a benne lévő szexuális feszültséget, újra és újra előveszi a pornót – akkor is, ha közben utálja ezért magát. Az önutálat egyértelműen jelen van: úgy érzi, nem tud ellenállni a kísértésnek, és kudarcként éli meg, emellett pedig fél a következményektől.

Azok, akiket úgy neveltek vagy nevelnek ma is, hogy a pornó erkölcsileg rossz, bűnös, és aki nézi, maga is bűnössé válik, biztos, hogy bűntudatot éreznek magukban, szégyellik a viselkedésüket. Ez pedig valamilyen formában jelen lesz a szexuális életükben — és nem pozitívan.

Minél többet használja valaki a pornófilmeket az önkielégítéséhez, amit ugye tiltanak számára, annál gyakrabban néz szembe saját magával és a kudarcélménnyel. Az ambivalens érzések a hideg-korlátozó nevelési stílusnak köszönhetők, a szégyenérzet, a gyomorideg idővel gátlásokká is alakulhatnak, és éles helyzetben, váratlanul is előtörhetnek. Felszabadultság helyett korlátokat rak az egyénre a szigor, a szexuális vágyak kényszerű elfojtása pedig szorongást idéz elő.

Belső feszültségek → Bűntudat → Sérül a lelki egyensúly

A belső feszültségek, az önbüntetési törekvés rendkívüli hatással van a szexuális attitűdökre és szokásokra. A bűntudat aztán jóvátételre ösztönöz, ami lehetséges, hogy ismét az önörömszerzésben nyilvánul majd meg, mivel az pillanatnyi örömszerzést is jelent olyan területen, amibe a szülőknek nem igazán van beleszólásuk.

Az önkielégítés fontos része az emberi szexualitásnak, fejleszti a szexuális reagálókészséget, és jó esetben a fiúk azon keresztül megtanulhatják a magömlésük kontrollját. Az önkielégítés elősegíti a későbbi partnerrel a szexuális összhangot. Ha valaki hosszabb időn át nem elégíti ki saját szexuális vágyait, akkor az igényei csökkennek majd, a vágy részleges vagy teljes hiánya léphet fel, ami veszélyezteti az egyén lelki egyensúlyát.

A lelki gátlások sajnos még ma is a tájékozatlanság vagy az elavult felfogás miatt akadályozzák a kiegyensúlyozott, harmonikus szexuális életet. 

Az a szerencsés, ha minél több formában kipróbálja az egyén, hogyan tud magának örömet szerezni, és a pornó képi világa mellett időnként saját fantáziára, életszerű helyzetekre gondol. A saját fantáziálással a bűntudat érzése a pornóval kapcsolatban valamennyire csökkenthető. Elsősorban ezt a bűnösség érzést kell valahogyan megszüntetni, visszaszorítani. Amennyiben ez már megtörtént, és a tiltott pornót sikerül kizárni az önkielégítés folyamatából a saját fantáziával, akkor a magömlés feletti kontrollt érdemes célként kitűzni az önkielégítéssel. Az agyban így átprogramozható a szégyenérzet, és ha az egyén arra törekszik, hogy minél tovább bírja majd a későbbi házastársával, hogy jó férje legyen (ha esetleg annyira szigorú a nevelés, hogy elvárás, hogy a nemi élet csak a házastárssal történhet), akkor sikerülhet megszabadulnia a gátlásosságtól.

Kiemelt kép: David McNew/Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.