Élet-Stílus

Aranyvécét ajánlottak fel Donald Trumpnak

Donald Trump munkatársai azzal keresték meg a világ egyik legnagyobb modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményét birtokló magánmúzeumát, a New York-i Guggenheimhet, hogy nem adnának-e kölcsön egy Van Gogh festményt, amit a Fehér Ház privát lakórészében akasztanának ki.

A múzeum udvariasan válaszolt: a „Tájkép hóval” című, 1888-as olajfestményt nem tudják odaadni, de ha az elnököt érdekli, van nekik egy teljesen működőképes, színarany vécéjük, azt szívesen rendelkezésre bocsátanák.

Trump, illetve a dekoratőrei kérése egyébként nem volt szokatlan, korábbi elnökök díszítették már a lakrészüket híres festők munkáival, amiket múzeumoktól kölcsönöztek. A szokatlan az, ahogy a Guggenheim, illetve Nancy Spector főkurátor reagált a kérésre.

Azt írta, hogy bár Van Gogh szóban forgó festményét csak a legindokoltabb esetekben szabad utaztatni, a kép jelenleg épp útban van a Guggenheim spanyolországi múzeuma felé. Hozzátette, hogy Maurizio Cattelan, kortárs alkotó azonban felajánlotta, hogy kölcsönadja az elnöknek „America” című, interaktív műtárgyat, ami egy működőképes, teljes egészében 18 karátos aranyból készült vécé. Az alkotás, melynek csak az alapanyaga egymillió dollárt ér, jelenleg nyilvános vécéként működik a múzeum ötödik emeletén.

Spector egy szeptemberi emailben tette meg a felajánlását a Fehér Háznak, de a levél csak most szivárgott ki a Washington Posthoz. A vezető kurátort nem tudta elérni a lap, de Sarah Eaton, a Guggenheim szóvivője megerősítette, hogy történt ilyen felajánlás. A Post telefonon érte utol a művészt, aki a kérdéseikre annyit válaszolt:

„Minden abszurdnak tűnik, amíg meg nem hal az ember, aztán elkezdenek értelmet nyerni a dolgok.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik