Élet-Stílus

Közellenség lett a youtuber, aki ingyen akart megszállni egy hotelben

5,2 millió eurós számlát is kiállítottak neki, a bloggereket kitiltották.

Elle Darbyt rengetegen megutálták néhány nap alatt. A 22 éves brit lány azzal tett szert népszerűtlenségre, hogy ingyen szeretett volna eltölteni néhány napot egy szállodában.

A YouTubereknél, akik közül a menőbbek influencereknek is nevezik magukat, lévén, hogy sok a rajongójuk, akikre komoly hatást gyakorolnak a videóikkal, na szóval náluk van egy ilyen bevett üzleti modell, hogy ők nem fizetnek bizonyos szolgáltatásokért, hanem megállapodnak a cégekkel, hogy majd videóikban – Instagram-guruk esetében: képeiken – reklámozzák őket.

Ebben a reményben írt a 87 ezer YouTube-előfizetővel és 76 ezer Instagram-követővel bíró Darby az írországi White Moose Cafe and Charleville Lodge nevű szálláshely tulajdonosának. Azt kérte, hogy öt napot tölthessen el ingyen a dublini fogadóban, cserébe

„megjelenést biztosít számára közösségi felületein”.

Idézünk Paul Stenson, a szálláshely tulajdonosának válaszából:

Ha megengedem, hogy megszálljon nálunk, cserébe azért, hogy szerepelhetünk a videójában, ki fog fizetni az alkalmazottaknak, akik az ön kényelmét biztosítják? Ki fog fizetni a takarítóknak, akik tisztán tartják a szobáját? A pincéreknek, akik felszolgálják a reggelijét? A recepciósnak, aki a becsekkolását intézi? Ki fog fizetni a világításért és a fűtésért, amit ön használ? Az ágynemű tisztításáért? A vízért? Vagy mondjam el a dolgozóknak, hogy a munkabérük helyett majd ők is szerepelhetnek az ön videójában?

Az erős válasz csak a kezdeti lépés volt. Miután a világsajtó elkezdett írni a sztoriról, Stenson kiállított a lánynak egy – nyilván inkább jelképes – 5,2 millió eurós (1,6 milliárd forint) végösszegű számlát, a következő „szolgáltatásért”:

20 országban lehozott 114 cikkben való megjelenés, amely potenciálisan 450 millió emberhez juthatott el.

A fogadó tulajdonosa – aki egyébként igazi provokátor: programként orgiát reklámoz 70 éven felülieknek, dobozokban gyűjti a „vegánok hamvait” és most már a „bloggerek könnyeit” is – ezek után vicces pólót készíttetett az ingyen szolgáltatásra pályázó lány sztoriija nyomán,

**NEW MERCH JUST IN**Buy now: www.whitemoosecafe.ie/shop

Közzétette: The White Moose Café – 2018. január 22.

továbbá jelezte a Facebookon, hogy kitiltja szálláshelyéről a bloggereket.

A történtek után népharag zúdult a 22 éves lányra: azt mondja, a hoteltulaj posztja óta sorra kapja a mocskolódó üzeneteket, sőt azt állítja, meg is fenyegették és a halálát kívánják.

Felemésztett engem ez az egész

– mondja újabb videójában Elle Darby, aki kikészült a negatív üzenetek áradatától. Azt mondja, ezt az ügyet lezárta, viszont egyes videóinál immár nem engedélyezi a kommentelést.

A hotel pedig így nagyobb reklámot kapott, mintha száz blogger írt volna róla.

 

via: Evening Standard, Daily Dot; kiemelt fotó: YouTube/Elle Darby

Ajánlott videó

Olvasói sztorik