Élet-Stílus

Tojásszalámi: az emberek helyrehozták, amit isten elrontott

A Vice gasztroblogja, a Munchies kikukázott egy régi Das Erste, német közszolgálati tévé által készített riportot, amelyben nagyon részletesen bemutatják, hogy hogyan készül a borzalmas nevű tojásszalámi, vagy ha úgy jobban tetszik: a tojástekercs. A felvételek Dániában, Roskilde településen, egy gyárban készültek, ahol a német tévé gyakorlatilag a How It’s Made előfutáraként végigkamerázta, hogyan töltik a tojás sárgáját a tojás fehérjébe.

Fúj! – mondhatnánk joggal.

A képsorok ennek ellenére elbűvölőek, még akkor is, ha az ember egy szót sem beszél németül.

Persze ha belegondolunk, nincs semmi meglepő a tojástekercs létezésén. A gyorséttermi munkafolyamatok szinte megkövetelik, hogy a tojás jóval praktikusabb és gazdaságosabb formában létezzen, mint ahogyan a tyúk létrehozta. Aki próbált már felvágni egy tojást egyenlő szeletekre, hogy mindenhova ugyanannyi sárgája jusson, az tudja, miről beszélek.

Szóval a riportban gyakorlatilag csak annyit látunk, hogy az emberek helyrehoznak valamit, amit isten elrontott.

Akárhogy is, a tojásrúdnak ma már leáldozóban van és ez nem véletlen. Az élelmiszeripar elmúlt 25 éve ugyanis a természetesen alapanyagokról és a fenntartható gazdálkodásról, vagy legalábbis ezeknek a látszatáról szólt. A tojásszalámi pedig sajnos mindennek kinéz, csak természetesnek nem.

Íme, a riport, amiről végig beszéltünk:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik