Élet-Stílus

Visszatartotta a tüsszentést, lyukat fújt a torkába

Már az is kellemetlen érzés, ha csak rá gondolunk, hogy tüsszentés közben befogjuk az orrunk és becsukjuk a szánk, de brit orvosok viszont egy súlyos példával szeretnének ráerősíteni, hogy soha ne próbáljuk ezt ki – írja az Independent.

A BMJ Case Reports című lapban a leicesteri egyetemi kórház szakértői leírják, hogy egy 34 éves egészséges férfi több mint egy hetet töltött bent náluk, miután visszafogta a tüsszentését. A férfinak spontán perforálódott, azaz kilyukadt a torka, emiatt beszélni és nyelni is alig tudott jó ideig.

Mint fogalmaztak, a rendellenességet leggyakrabban trauma, hányás vagy krónikus köhögés idézi elé, ezért még a sürgősségin dolgozó orvosokat is meglepték a páciens tünetei.

Miután megvizsgálták őt, pattogó és csikorgó hangokat hallottak a nyakától egészen a mellkasáig, ami arra engedett következtetni, hogy légbuborékok kerültek a szövetekbe és az izmokba.

A kockázatos szövődmények miatt befektették a kórházba, ahol intravénás antibiotikumot kapott és csöveken keresztül táplálták, amíg a fájdalma nem csökkent.

Hét nap után a férfi elég jó állapotba került ahhoz, hogy elhagyja az intézményt. Megfogadta, a jövőben nem fogja be az orrlyukait, ha tüsszenteni akar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik