Élet-Stílus

A partnert is büntethetjük a túl korai élvezéssel

A korai magömlés és a merevedési zavarok a leggyakoribb férfi szexuális zavarok. Türelem, hosszas gyakorlás és a problémával szembenézés segíthet legyőzni a félelmeket.

Főleg férfiaknál, de nőknél is előfordulhat, hogy sokkal hamarabb elélveznek, mint azt tervezték. Akkor nevezhetjük problémának, ha tartósan fennáll, ha szégyenkezést vált ki, vagy kudarcélményként élik meg. Az erekció hiánya, vagy a túl korai ejakuláció a leggyakoribb szexuális problémák, nem lehet ezekről elégszer beszélni.

Általánosságban, ha a partner túl hamar elélvez, betudható a stressznek, a szerelemnek, annak, hogy izgul, megfelel-e a partnerének. Ha ez rendszeresen fennáll, és a tartós párkapcsolatban egyre erőteljesebben jelenik meg, elképzelhető, hogy felborult a párkapcsolat egyensúlya.

Ugyanis a túlzottan autokrata személyiségű nőket tudatalatt korai magömléssel is büntetheti a férfi. Ez fordítva is igaz, a túlságosan autokrata férfit a nő a szexuális vágy hiányával bünteti tudattalanul.

Ezért sem szabad megjegyzést tennünk arra, ha a partner túlságosan hamar ejakulál, elképzelhető, hogy a nő váltotta ki ezt a viselkedésével. A megoldás valahol ott kezdődik, hogy toleránsan, kedvesen állunk a helyzethez, nem rágörcsölve arra, ami történik. A felmérések szerint átlagosan nem tart tovább a szex pár percnél, így a legtöbb pasinak esélye sincs arra, hogy pózt váltson, mielőtt bekövetkezne az orgazmus. Pedig a pózok váltogatása segíthet elnyújtani az ejakulálást, sőt: a partnerrel való foglalatoskodás is ilyen, orális szexszel, kézi stimulálással elnyújtható az együttlét tartama.

Az, akit zavar a helyzet, megtörténhet, hogy teljesen lemond a szexről. Sajnos nem egy ilyen eset ismert a szexterapeuták számára, sőt, ezek a fiatalemberek gyakran a pornóba vagy az alkoholba menekülnek, mert ott sikerélményt élnek meg: nem kell megfelelni senkinek, nincs aki becsméreljen. Csakhogy ez ördögi kör, a tapasztalat hiánya és a félelem csak úgy uralható, ha minél előbb odafigyelünk a problémára.

Ha a párkapcsolat egyensúlya megbillent, érdemes átbeszélni, mi minden történt a két ember közt, és esetleg szakmai segítséget kérni a megoldásban. A férfi egyedül is tud ezért tenni, ha megtanulja uralni a saját péniszét, ezt a szorítófogás megtanulásával könnyen el lehet érni. Amennyiben a nő az, aki miatt kialakulhatott a korai magömlés, a saját szerepét tisztázza: lehet, hogy többet keres a férfinál, lehet, hogy társadalmi rangban a férfi felett állt, lehet, hogy a személyisége nem olyan, ami a férfi számára megfelelő lenne. A női szerepeket, a megfelelő viselkedést újra lehet tanulni, fontos odafigyelni arra, hogy a partner is jól érezze magát a párkapcsolatban.

Összességében a férfi és a nő is megbeszélheti, mi lehet az oka a köztük lévő problémának, ha úgy állnak hozzá, hogy meg akarják oldani, és magukban is keresik az okokat.

Hosszas előjátékokkal, egymás simogatásával, rengeteg csókolózással, randevúkkal vissza lehet állítani a megfelelő egyensúlyt a férfi-női kapcsolatban.

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik