Élet-Stílus

Büszkén cigiztek a gyerekek hétvégén, egy portugál faluban

Vízkeresztkor, vagyis január 6-án dobjuk ki a karácsonyfát, nagyjából ennyi maradt meg a köztudatban a Jézus megkeresztelésének keresztény ünnepéből. Vannak azonban még pontjai a világnak, ahol különleges, esetenként bizarr szokásokkal ünnepelnek. Egy portugál faluban például a szüleik kifejezett bátorítására gyújtanak rá a gyerekek.

Vale de Salgueiro az óceánparti ország északkeleti részén, Portótól mintegy 165 kilométernyire fekszik. A világon egyedül itt létezik, a gyerekek dohányzásának népszokása, de azon túl, hogy ez már emberemlékezet óta így van, senki sem tud közelebbit a hagyományról. Azt sem, hogy pontosan mikor, és miért kezdődött.

„Csak azok képesek megérteni ennek a tradíciónak a jelentőségét, akik itt születtek és nevelkedtek. Nem várom el senkitől, hogy megértsenek minket, hiszen az nem lenne egyszerű. Elfogadom, hogy néhányan rossz embereknek tartanak bennünket.”

Mondja Carlos Cadavez, a falu lelkésze, akinek tíz éves lánya, Luisa két – három csomag cigarettát szív el a vízkereszt körüli napokban.

Portugál gyerekek dohányoznak a háromkirályok, más néven a napkeleti bölcsek látogatása alkalmából tartott ünnepségen az észak-portugáliai Vale de Salgueiróban 2018. január 6-án. Az évszázados hagyomány szerint a gyerekeknek szüleik vásárolják a cigarettát és ők buzdítják őket dohányzásra, de a helyiek sem tudják valójában mit is szimbolizál ez a szokatlan tradíció. Fotó: MTI/AP/Armando Franca

Jose Ribeirinha, aki könyvet írt a faluról, úgy gondolja, hogy a fura szokás Vale de Salgueiro relatív földrajzi elszigeteltsége miatt maradhatott fenn. Hozzáteszi: a faluban pont ugyanakkora a felnőtt dohányosok aránya, mint bármelyik portugál kistelepülésen.

A gyerek minden évben izgatottan várják a napot, amikor büszkén gyújthatnak rá a szüleiktől kapott cigarettákra. Guilhermina Mateus, a kávézó tulajdonosa is szívesen kínálja cigivel a kicsiket, bár azt ő maga sem tudja, hogy miért.  Úgy van vele, hogy nincs az egészben semmi rossz, hiszen a gyerekek rögtön kifújják a szájukból füstöt, nem tüdőzik le, másrészt pedig, csak pár napról van szó, a gyerekek utána egy évig nem gyújtanak rá.

(via Sky News)

Kiemelt kép: MTI/AP/Armando Franca

Ajánlott videó

Olvasói sztorik