Élet-Stílus

Hatalmas felháborodást váltott ki az Eddie Murphyt parodizáló japán humorista

Rasszizmussal és kulturális érzéketlenséggel vádolnak egy japán tévéműsort, amiben szilveszter este Hamada, a népszerű humorista feketére mázolt arccal, göndör parókában parodizálta Eddie Murphy, amerikai színészt.

Baye McNeil, afroamerikai író és publicista, aki 13 éve él Japánban, azt írta a Twitteren, hogy a műsornak új írókra van szüksége, ha a jelenlegiektől csak ilyen sértő poénokra futja, illetve, hogy ha fekete szereplőt akarnak, akkor egy japánul beszélő feketét kellene alkalmazniuk, akik amúgy rengetegen vannak.

Később, kissé megnyugodva, McNeil azt nyilatkozta, hogy imádja Japánt, de szerette volna felhívni a helyiek figyelmét, hogy a sokan tartják mélyen sértőnek és rasszistának, ha egy világos bőrű ember feketének maszkírozza magát. Hozzátette, a rémálmaiban, a 2020-as tokiói olimpia nyitóünnepségén, törzsi táncot lejtő, feketére maszkírozott japánok köszöntik a fekete sportolókat.

McNeil felháborodásával rengetegen azonosulnak, vannak azonban olyanok is, akik védelmükbe veszik a tévéműsort. Szerintük, a készítők nem akartak rosszat, csak az Eddie Murphy iránti tiszteletüket fejezték ki. Mások hozzáteszik, a japán kultúrát egy ilyen esetben sem szabad, amerikai, vagy európai sablonok alapján megbélyegezni.

McNeil azonban hajthatatlan. Bár maga sem gondolja, hogy a magukat feketére maszkírozó, japán előadók valóban rasszisták lennének, a jelenséget attól bántónak találja, és több érzékenységet vár.

Korábban a fehérek kigúnyolása is hasonló botrányt váltott ki Japánban. Az ANA légitársaság, és az elektronikai óriás Toshiba is kényszerült már arra, hogy reklámokat vonjanak vissza, amikben a fehéreket szőke parókát, és nagy műorrot viselő, japán színészek alakították.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik