Élet-Stílus

„Női lábakra verem ki. Ez betegség?”

Kérdezd a szexterapeutát! című blogunkban ritkán teszi fel olvasó a kérdést önmagáról, hogy normálisnak nevezhető-e a szexuális viselkedése. Most a lábfétis vesézzük ki, és szakértő adja meg a választ. Amennyiben érintett vagy, voltál hasonló helyzetben, vagy rossz élményed van a témával kapcsolatban, írd meg a timea.sereg@24.hu email címre.

Azért írok, mert van egy úgynevezett fétisem. Szóval imádom a szép női lábakat. Izgalomba hoz a látványuk. Legfőképpen akkor, ha ki vannak pedikűrözve, de anélkül is. A női lábujjak, és talpak vonzanak. Gyakran önkielégítek ilyen pornófilmeket nézve. Nem tudom, hogy ez betegség-e vagy természetes vonzódás. Vagy valami baj lenne velem? Várom válaszát.

Olvasónk, akit nevezzünk Gyulának, arra szeretne választ kapni, ő mennyire tekinthető normálisnak a női lábak iránti vonzódásával. A szexuális viselkedésnél a normális és a kóros nem válnak el annyira élesen egymástól, mint ahogyan azt hinnénk.

Mikor nevezhető betegségnek?

A fetisizmus akkor nevezhető annak, ha csak egy bizonyos tárgy vagy testrész látványa, annak simogatása, érintése, nyaldosása, szaglászása okoz érzelmi és vagy fizikai gyönyört — függetlenül annak tulajdonosától. E tekintetben az olvasó valóban fetisisztának nevezhető. A normális jelzőt akkor lehet mondani, ha az adott szexuális viselkedésben a választott tárggyal és magatartással a társadalom többsége helyesel. Erre Magyarországon nem lehet fogalmat alkotni, ugyanis elképesztő mértékű a prüdéria. Az viszont egészen biztos, hogy világviszonylatban a női lábak előkelő helyen szerepelnek a fétisekről készült felmérésekben.

A fétis elképesztően könnyen kialakulhat, elég az is, ha a kamaszfiú a vécére jár önkielégíteni, ahol a falon van egy csupasznős naptár, és egy piros cipős nő áll félmeztelenül a képen. Bár nincs tudatában a kamaszfiú, de máris rögzült az agyában a látvány, és hozzákapcsolódott az orgazmus érzéséhez az agyban. Felnőttkorban így előjöhet, hogy a piros cipős nők sokkal inkább lázba hozzák, és még akár tovább is megy ennél, csak azokat az együttléteket fogja igazán élvezni, amiben jelen van a piros cipő is.

Akkor nevezhető patológiás esetnek, ha személyiségzavarral, egyéb devianciával párosul. Akkor is betegség, ha az objektum-szubjektum viszony teljesen eltorzul.

Például a Mindhunter című sorozatban látott sorozatgyilkos esetében, aki a nagyméretű női cipők láttán érez szexuális izgalmat. A sorozatban jól látható a jellemfejlődése, az édesanyjával való kapcsolata, pszichoszeuxális fejlődésének devianciája.

Abban az esetben érdemes segítséget kérni, ha ez a fétis büntetőjogi következményeket is magával von, például eljut odáig az olvasó, hogy nyáron a nők lábujjai fotózza a villamoson és közben magát simogatja. Ha beleavatkozik abba, hogy harmonikus, kiegyensúlyozott párkapcsolatot éljen. Sok férfi és nő élvezi a lábakat, lehet olyan partnert találni, akivel meg lehet élni a lábak, lábujjak imádatát.

Ez meg micsoda?

A 24.hu legújabb blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik