Élet-Stílus

Nézze meg katonai radaron, merre jár éppen a Mikulás!

Az egész egy sajtóhibával kezdődött, 1955-ben. A Sears nevű amerikai áruházláncnál találtak ki egy karácsonyi akciót, aminek az volt a lényege, hogy december 24-én, a gyerekek felhívhattak egy mikulás-telefonközpontot, ahol még az utolsó percben elmondhatták, ha lefelejtettek valamit az ajándéklistáról, vagy elmondhatták, hol találja őket a Télapó, ha a család nem otthon töltötte az éjszakát.

A Sears központjába aztán egyetlen hívás sem érkezett, az Észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) ügyeletes tisztjének telefonja azonban folyamatosan csörgött. Az üzletlánc hirdetésében elírtak egy számot, ez okozta a galibát.

A NORAD-nál azonban nem szívtelen emberek szolgálnak, ezért igyekeztek minden telefonáló gyereket megnyugtatni, a következő évben pedig már maguk szervezték meg a mikulásfigyelő forródrótot. Azóta, minden évben az északi-sarki indulástól végigkövetik a mikulás útját, s közben telefonokra, az internet elterjedése óta pedig emailekre is válaszolnak. Tavaly 1500 önkéntes, 154 ezer hívásra, és 28 ezer levélre válaszolt.

Aki kíváncsi, maga is megnézheti a NORAD weblapján, hol jár éppen a télapó, akár kétdimenziós térképen, de akár egy 3D földgömbön is. Ehhez nem kell mást tenni, mint IDE KATTINTANI!

(via USA Today)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik