Élet-Stílus

300 kilométert utazott, hogy segítsen egy 21 éves kismamának megszülni gyermekét

Az indiai kismama egy rendkívül ritka vércsoportba tartozik, és sürgősen vérre volt szüksége. A segítség több száz kilométerről érkezett.

Több, mint háromszáz kilométert vonatozott hétfőről keddre virradó éjszaka egy 34 éves férfit Indiában, hogy vért adjon egy 21 éves vajúdó nőnek, aki így biztonságosan meg tudta szülni második gyermekét – írta a Times of India.

A Cofidis adventi mosolytippje:

Talán nem is gondolnád, mennyit jelenthet, ha rendszeresen adsz vért. Ha már az újévi fogadalmaidon gondolkozol, ez például remek módja, hogy többet segíts bajba jutott embertársaidon.

Az orvosok akkor közölték vele, ha újra terhes lesz, legalább két héttel a szülés előtt menjen be a kórházba, hogy vért tudjanak venni tőle. A második császármetszéshez ugyanis lehet, hogy vérátömlesztésre lehet szüksége. A nő azonban végül csak szülésre ment be, és az orvosok hiába próbálkoztak, senkit sem találtak, aki adhatott volna neki vért.Az anyuka szombaton vonult be egy kórházba Chennai városában, ahol az orvosok azonnal felismerték. Alig két éve ugyanis már volt ott egy császármetszéses szülése, és akkor kiderült, hogy rendkívül ritka vércsoportba tartozik: HH negatív.

Végül egy látogató – a Times of India egyik dolgozója – volt az, aki segített. Több csoportba is írt, és vasárnap talált is egy férfit Bengaluru városában, aki megfelelő donor volt. Aditya Hegde a lapnak elmondta: rendszeresen szokott vért adni, és általában futárral szokta elküldeni, de a kórháznak friss vérre volt szüksége.

Ezért hétfőn, munka után vonatra ült, és több mint háromszáz kilométeres utazás után pont időben érkezett, hogy vért adhasson a kismamának, aki kedden adott életet gyermekének. „Hegde isteni áldás volt számunkra. Nem tudom mit csináltunk volna, ha nem jött volna ide” – mondta el a kismama egyik rokona a lapnak.

A szülés után a kismama jelezte, hogy mostantól rendszeresen fog vért adni a kórház vérbankjának.

(A kiemelt fénykép illusztráció. Fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik