Élet-Stílus

Közösségi finanszírozással kapott új kart karácsonyra egy skót kisfiú

Az tízéves Cameron Millar a világ egyik legboldogabb gyereke. Karácsonyra új bionikus kart kapott, pont akkor, amikor mozikba került kedvenc sorozatának legújabb része, Az utolsó Jedik.

„Sokban hasonlítok a kedvenc Star Wars karakteremre, Luke Skywalkerre, mert az egyik filmben Drath Vader levágja a kezét a fénykardjával. Bionikus keze van, és én olyat szeretnék” – nyilatkozta korábban.

A Cofidis adventi mosolytippje:

Lepd meg gyerekeidet karácsony előtt, és vidd el őket egy jó kis mozizásra!

Az edinburghi fiú jobb kéz nélkül született. Ennek ellenére jobbkezes lenne, mégis mindent a bal kézzel kell megtanulnia. Zavarja, hogy emiatt sok dologban lemarad a társai mögött. Sokkal lassabban ír, ezért tovább tart neki megírni a házi feladatot, lassabban tud legózni is, és elég ügyetlen a dobok mögött, gitározni pedig nem tud megtanulni, bármennyire is szeretne.

A skót fiú, a Cash for Kids nevű civil szervezet segítségével, közösségi finanszírozással valósítja meg legnagyobb álmát. Tízezer fontot (kb. 3.5 millió forintot) gyűjtöttek össze, hogy megvehessék a bristoli Open Bionics nevű cég 3D nyomtatott műkarját.

A kategóriájában kifejezetten olcsónak számító protézis érzékelői azoknak az izmoknak a jeleit fogják, amik a kezet, illetve az ujjakat mozgatják. A jeleket aztán a műkéz ujjai felé továbbítva mozgatják a szerkezetet. Az eszköz teljesen új technológiára épül, melynek jelenleg is zajlanak a klinikai tesztjei. Cameron Millar az elsők között kaphatta meg a bionikus kezet, de később, ha minden jól megy társadalombiztosítási támogatással vehetik meg majd azok, akiknek szükségük van rá.

(via Sky News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik