Élet-Stílus

5+1 tipp, hogy ez a karácsony legyen a valaha volt legszebb (x)

A karácsony az év legszebb ünnepe – ilyenkor szeretjük megajándékozni szeretteinket. Vannak, akik már novemberben elkezdik a készülődést, mások az utolsó pillanatokra hagyják a meglepetések beszerzését. De az biztos, hogy már mindenki töri a fejét, minek örülne e legjobban, akit meg szeretne ajándékozni.

A Cofidis adventi mosolytippje:

A karácsony előtti utolsó hajrában se feledd, hogy családtagjaidnak az ajándékok mellett sokszor egy apró figyelmességgel is hatalmas örömet szerezhetsz.

És úgy tűnik, gazdag lesz a magyarok idei karácsonya: sorra jelennek meg a becslések, hogy idén vajon mennyivel költünk többet, mint tavaly. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint pl. 100 milliárd forintot költhetünk csak ajándékokra.

A Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív kutatásának friss adataiból is az derült ki, hogy a tavalyi évhez képest idén karácsonykor valamivel magasabb összegeket tervezünk elkölteni. A felmérés szerint akik ajándékoznak, azok a tavalyi 31 500 forint helyett idén átlagban 41 300 forintból tervezik a vásárlást. Elsősorban az aktuális havi jövedelemre (64%) támaszkodnánk, és a kifejezetten erre szánt megtakarításokra (41%). Viszont többen vannak, akik a nem erre a célra félretett pénzhez is hozzá akarnak nyúlni (12 százalék helyett 19%), valamint azok száma is emelkedett, akik hitelkártyával terveznek fizetni (1 százalék helyet: 4%).

Az ajándékozási terveket számba véve az is előfordul, hogy tovább kellene nyújtózkodnunk, mint ameddig a takarónk ér. Pedig a túlköltekezést később megbánhatjuk.

Mégis mit tehetünk, hogy ne kerüljünk csapdahelyzetbe, és közben mégis olyan legyen a karácsonyesténk, amilyet álmodtunk? A Cofidis marketing igazgatója, Köhler Beáta ad 6 tippet.

  • A karácsonyi ajándékozási tervek előtt érdemes átgondolni, hogy melyik szerettünk minek örülne, és közben azt is tartsuk szem előtt, mit bír el a családi kassza, tehát lehetőségeinkhez mérten ajándékozzunk.

Kérdés lehet az is, hogy honnan szerezzük be az ajándékokat. A kényelem- és gyorsaságpártiaknak kézenfekvő lehet az online rendelés, akik viszont szeretik először kézbe fogni, alaposan szemügyre venni az ajándékot, azok bizonyára felkeresik az üzleteket – ekkor azonban számolni kell tömeggel, várakozással, parkolási nehézséggel.

  • Akárhogy is döntünk a vásárlás módját illetően, mielőtt fizetésre kerülne a sor, érdemes körülnézni ilyenkor az áruhitel-lehetőségek között is, ugyanis gyakran találkozhatunk 0 százalékos thm-es hitelekkel. És ha ilyet választunk, az azt jelenti, hogy nem szükséges egy összegben kifizetni a vételárat, hanem elég részletekben, nem terhelve meg így különösebben a családi kasszát. Ráadásul kamatot sem kell fizetnünk.
  • Az eladósodás veszélyes lehet, ezért figyeljünk arra, hogy a jövedelmünk mekkora részét fordítjuk hiteltörlesztésre.

A baj elkerülésére született az MNB-rendelet, amelyet kötelező betartaniuk a pénzintézeteknek. Lényege, hogy 400 000 forint havi kereset alatt maximum a jövedelmünk 50 százalékáig, efölött pedig 60 százalékáig adósodhatunk el, vagyis ennél nem lehet több a hiteleink havi törlesztőrészlete. Ez a szabály részben azért van, hogy megakadályozza a túlzott eladósodást, másrészt hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatottak akkor, ha valami váratlan esemény következik be (pl. munkahely elvesztése).

Mit tehetünk, hogy a karácsonyi tervekből se kelljen engednünk, és ne is adósodjunk el?

  • Érdemes utánajárni, hogy drága, vagy nagy havi törlesztőrészlettel járó hiteleinket ki lehet-e váltani egy kedvezőbbre, alacsonyabb thm-mel és/vagy alacsonyabb havi törlesztővel. A Cofidisnél idén számos ügyfelünk havi törlesztőrészletét tudtuk lecsökkenteni, átlagosan 67 százalékkal, mely az érintetteknek jelentős könnyebbséget jelentett.

Mire figyeljünk, mit mérlegeljünk, ha hitelből finanszíroznánk a karácsonyi költéseinket?

  • Mindenekelőtt gondoljuk át, hogy mekkora összegre van valójában szükségünk, majd érdemes több helyről is ajánlatot kérni, mert egyáltalán nem biztos, hogy a számlavezető bankunktól kapjuk majd a legkedvezőbb ajánlatot. Nézzük át alaposan, melyik pénzintézetben mit kínálnak nekünk. Egyrészt számoljuk át, hogy havonta mennyit tudunk szánni a törlesztésére, másrészt hogy mekkora lesz a hitel teljes költsége. Érdemes ilyenkor azt is figyelembe venni, hogy várható-e jövőre bármilyen új, nagyobb kiadás, amellyel együtt már túl nagy terhet jelenthet számunkra a havi törlesztőrészlet.

Alhatunk-e nyugodtan, ha hitelből álltuk a karácsonyt? Köhler Beáta szerint igen, amennyiben megfontoltan tettük ezt. Fontosnak tartja azonban, hogy

  • örömet szerezni nem csak pénzzel és drágább dolgokkal lehet. Sokszor egy kézzel készített kedves ajándékkal szerezhetjük a legnagyobb örömöt szeretteinknek, ráadásul anélkül, hogy megterhelnénk a családi kasszát – tette hozzá.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik