Élet-Stílus

Elő a súlyzókkal: a nők valójában a kigyúrt pasikat kedveleik

Sok nő állítja azt, hogy teljesen hidegen hagyják őket a széles vállak, a dagadó bicepszek, és a kockás hasak. A tudomány pedig azt állítja, hogy ilyenkor valójában csak nem akarnak megbántani valakit, de semmiképpen sem őszinték.

Az ausztráliai Griffith Egyetem tudósai egy friss kutatásukban azt állapították meg, hogy a nők a kigyúrt testű férfiakhoz vonzódnak leginkább.

„Nem az lepett meg bennünket, hogy a nők az izmos férfitesteket találják vonzónak, hanem az, hogy ennyire jelentős mértékben. Az adatbázisunkban egyetlen nőt sem találtunk, aki vékony, nőies testű férfiakhoz vonzódna” – mondja Aaron Sell a kutatás vezetője.

A 160 nő bevonásával készült vizsgálat eredményei egyértelműen cáfolnak egy korábbi feltételezést is, ami szerint, a nők szemében van az izmosságnak egy ideális szintje, és az ennél kigyúrtabb pasikat már kevésbé találják vonzónak.

„Az egész azon a feltételezésen alapult, hogy az őseink korában sokat számított a fizikum, például a vadászat, vagy a kölykök megvédése során, de egy bizonyos pont fölött, a hímek túlzottan dominánssá, agresszívvá válnak, így az ő kiválasztásuknak már súlyos költségei is voltak” – magyarázza Aaron Lukazsweski, a Kaliforniai Állami Egyetem evolúció-pszichológusa.

Szerinte a korábbi tanulmányok pontatlanságát az adta, hogy a válaszadó nőknek, természetellenesen izmos, szörnyszerű, vagy a sokkal vékonyabb, de emberszerű testek rajzolt képei közül kellett kiválasztaniuk a nekik legjobban tetszőt. Az ausztrál kutatók azonban fotókat használtak, vagyis a teszt során a kigyúrt, és a vékonyabb testek is emberiek voltak.

A kutatók átlagos egyetemisták, illetve egy edzőterem rendszeres vendégei közül válogattak önkénteseket, lefotózták őket, az arcukat viszont kitakarták. A nők aztán aszerint pontozták a testeket, hogy mennyire találják őket vonzónak.

A végeredmény szerint, a nők szemében 70 százalékban az volt döntő, hogy mennyire izmos a férfi. Valamivel magasabb pontszámot adtak a magasabb pasiknak, és alacsonyabbat azoknak, akik túlsúlyosak voltak. A pocakos férfiak számára jó hír, hogy kidolgozott izmokkal bőven lehet kompenzálni a hasi zsírpárnákat, vagyis a nők szemében egy kövér, de erős férfi is vonzó lehet.

Az ausztrál kutatók most arra koncentrálnak, hogy megfejtsenek egy fura ellentmondást. Számos kutatás jutott korábban arra az eredményre, hogy a nők a lágyabb vonású, feminin férfiarcokat találják messze a legvonzóbbnak. Mintha teljesen másféle mechanizmusok dolgoznának az agyukban amikor nyak fölé, és amikor alá tekintenek.

(via The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik