Élet-Stílus

A koreai arcápolás beépíthető a mindennapokba, csak okosan kell csinálni

Kevés olyan szeglete ismert a Földnek, ahol annyira ragyogó és ráncmentes a nők arcbőre, mint Koreában. Sok mindent lehet a génekre, a táplálkozásra vagy a külső körülményekre fogni, de tény, hogy napi arcápolás terén csak mögöttük kullogunk. Híres tízlépéses rutinjuk teljesíthetetlen tűnik, ha kiszámoljuk, átlag hány percet tölthet magányosan egy magyar nő a fürdőszobában. Pedig nem kéne rögtön lemondóan legyinteni: kozmetikussal utánajártunk, hogyan tudunk rövidíteni a procedúrán úgy, hogy közben a legjobbat hozzuk ki magunkból.

A koreai nők rengeteg energiát szánnak bőrük ápolására. Természetesen van, aki még a megszokott tízlépéses szertartásnál is többet foglalkozik arcával, de a titok leginkább abban rejlik, hogy a lányok már tinédzser koruktól kezdve tanulják és követik ezt a rutint.

Nem a második vagy a harmadik X után kapnak észbe, hogy kellene valamit tenni a bőr hamvasságáért vagy fiatalságáért, inkább megelőzik a környezet károsító hatásait

– mondja Barkó Bernadett a Bliss GlamSpa Szépségszalon kozmetikusa.

Kapásból ez az első dolog, amit eltanulhatnánk a koreai nőktől. A másik a fényvédelem, de erre még visszatérünk. Most lássuk, hogy néz ki lépésről lépésre a tíz pontos szeánsz.

1. Olajos arctisztítás

A koreai arcápolás legfontosabb lépése az alapos tisztítás. Elsőként olajos sminklemosót használnak az arc és a szem megtisztításához. Az olaj a vízálló sminket is leszedi, és a bőr mélyebb rétegeiből is kipucolja a szennyeződéseket. Ez azért fontos, mert a sminkmaradványos bőrön nem képesek áthatolni a hatóanyagok.

2. Vízbázisú arctisztító folyadék

Igen, még mindig csak az első szakasznál tartunk. A koreaiak abból indulnak ki, hogyha reggel nem sajnáltál fél órát a sminkeléstől, akkor ne az eltávolítását akard megspórolni. A következő lépés tehát egy vízalapú tisztítás, amivel a maradék sminkmaradványt is lemossuk a bőrről. Általában masszírozó, körkörös mozdulatokkal viszik fel az arcra, majd alaposan leöblítik.

3. Tonizálás

Az alapos tisztítás után következik a bőr a PH értékének kiegyensúlyozza. A tonik Koreában erre, és nem a maradék por és smink eltávolítására való, emellett hatóanyag tartalma miatt ápolja, nyugtatja és felfrissíti a bőrt.

4. Egy kis esszencia

A könnyű, szinte vízállagú, mégis jótékony összetevőkben gazdag kence az európai nők számára kevéssé ismert. A koreai nők bőre azonban sokat köszönhet ennek a készítménynek, optimalizálja a sejtek megújulását, látványos és azonnal eredményt hoz, ráadásul pikk-pakk felszívódik.

Fotó: Thinkstock

5. Szérum, ampulla

Az esszenciánál is koncentráltabb formula, főként a problémás területekre alkalmazzák. A bőr speciális problémáira nyújtanak megoldást: ránctalanítás, barna foltok halványítása, kollagén utánpótlása. Hogy még bonyolultabb legyen, a koreai nők többféle szérumot is használnak, naponta váltogatják, hogy éppen milyen fajtájú hatóanyaggal kényeztetik a bőrüket.

6. Szemránckrém vagy szemkörnyékápoló

Mivel a szem körüli bőr nagyon érzékeny, nem elég a szokásos hidratálókrémmel ápolni. Koreában már fiatal kortól külön krémeket használnak az arc ezen területére.

7. Hidratálókrém vagy alvómaszk

A koreai nők nappal hidratálókrémet éjszaka pedig sűrű pakolást, más néven sleeping packet használnak. Utóbbit nem úgy kell elképzelni, mint a nálunk megszokott zöld keményre száradó masszákat. Inkább egy dús krém, amelynek az a feladata, megtartsa a bőr nedvességtartalmát és alvás közben feltöltse a bőrt. A krémet reggel lemossák a az arcról.

8. Fényvédő krém

Természetesen ez már a reggeli rutin része, de ahogy fentebb is említettem, nagyban felel a koreai nők arcbőrének szépségéért. A fényvédelem Ázsiában alapvetés, errefelé ugyanis a fehér bőrt tartják vonzónak. Nemcsak napozáshoz használják a UV szűrős krémeket, hanem mindig, amikor kilépnek az utcára. Pontosan tudják, hogy a napsugarak károsítják és hosszú távon öregítik a bőrt.

9. Hámlasztás, arcradír

Hetente 1-2 alkalommal a koreai nők is megszabadulnak az elhalt hámsejtektől. Így a hatóanyagok jobban tudnak hasznosulni és a bőr megújul. Nem mindennapos lépés, de ha igen, akkor a lemosás és a tonik közé szokták beiktatni.

Íme, egy videó Kővári Jenifer kozmetikus tanácsaival:

10. Maszk

Úgyszintén hetente néhányszor alkalmazzák az arcmaszkokat, jellemzően a radírozás illetve hámlasztás után. A koncentrátumba áztatott textil fátyolmaszkok tökéletesek arra, hogy 15-20 perc alatt a tápanyagok bejussanak a bőrbe, közben pedig lehet egy jót relaxálni a kanapén.

Arcápolás időtakarékosan

A felsorolt tíz pont első és második olvasásra is elképesztően hosszú procedúrának tűnik. Szinte elképzelhetetlen, hogy egy elfoglalt nő minden áldott estéjéből nettó negyven percet az arcápolására fordítson.

Éppen ezért Barkó Bernadett öt lépésre szűkítette a koreai nők szeánszát.

  • arctisztítás: ha vízálló sminket használsz, akkor mindenképpen az olajos verziót válaszd, ha nem, akkor elég a víz alapú is
  • tonizálás: a PH érték visszaállítása miatt nem jó ötlet kihagyni, ráadásul csak egy mozdulat
  • esszencia, szérum: a fiatalabb bőrnek elegendő az előbbi, harmincon túl inkább szérumot használjunk
  • szemkörnyékápoló: zsengébb korban a könnyedebb verzió is megfelelő, az érettebb bőrnek viszont a jöhet dúsabb krém
  • hidratálókrém vagy alvómaszk: nappal az egyik, éjszaka a másik

+ 1: fényvédelem: bőrtípus függő, de az erős UV sugárzás miatt szinte mindenkinek elégedhetetlen BB esetleg CC krém. Ha nagyon erősen süt a Nap, nyáron, vagy síelés közben, 50 faktoros naptej kell az arcra. 

Időt spórolni azon is lehet, hogy elhagyjuk a koreai nők által kedvelt körkörös masszírozó mozdulatokat, és megelégszünk azzal, hogy egyszerűen felvisszük az arca a hatóanyagokat. A vérkeringés serkentése így elmarad, de ez is jobb a semminél.

Olvasói sztorik