Élet-Stílus

Drámaian terjed a HIV-fertőzés Európában

Európa északi és keleti felében drámaian nőtt tavaly a fertőzöttek száma.

Magyarországon még mindig kevesen érintettek, nagyobb baj, hogy – hasonlóan Európa legtöbb országához – itthon is már csak az AIDS stádiumában fedezik fel a fertőzést – írja a Magyar Idők.

Európában még soha nem regisztráltak olyan sok új beteget, mint tavaly: több mint 160 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiója az egyetlen térség, ahol emelkedik az új HIV-fertőzések száma. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája szerint a helyzet főleg Európa keleti és északi felén aggasztó, ott jegyezték fel az új esetek csaknem 80 százalékát. Jakab Zsuzsanna, az utóbbi szervezet igazgatója arra figyelmeztetett, ha ez folytatódik, nem fog teljesülni a WHO célkitűzése, hogy 2030-ra felszámolják a világon a HIV-járványt.

Az ECDC aggasztónak tartja azt is, hogy az esetek több mint felét a fertőzés késői stádiumában diag­nosztizálják. A megfertőződéstől ma átlagosan három év telik el a HIV diag­nózisáig, ami túl hosszú idő.

Ez nemcsak azért gond, mert így valószínűbb az AIDS-betegség kifejlődése, hanem jelentősen növeli a fertőzés továbbadásának kockázatát is. A 2016-os HIV-/AIDS-adatok azt mutatják, hogy e téren az ötven éven felüliek körében van gond: 65 százalékuk későn tudja meg, hogy fertőzött. Vytenis Andriu­kaitis európai egészségügyi biztos ezért a korai diagnózis, az anonim HIV-tesztek minél könnyebb elérhetőségét sürgette.

Magyarországon szerencsére jobb a helyzet, bár a Szent László Kórház főorvosa mérsékelt, 8-10 százalékos éves emelkedésről beszél.

Az adatgyűjtés kezdete, 1985 óta összesen 3344 HIV-esetet, 892 AIDS-beteget vettek nyilvántartásba. Szlávik János szerint a fertőzöttek mintegy 25 százalékát már későn, akár végstádiumú AIDS-esként ismerik csak fel, ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrés és a felvilágosító munka kiterjesztése.

A szakember azt is javasolja, hogy minden fiatal, valamint aki gyakran váltogatja a partnereit, évente legalább egyszer csináltasson HIV-tesztet, mert a gyermeket vállaló anyák például csak így lehetnek biztosak abban, hogy nem adják át a fertőzést gyermeküknek.

Magyarországon az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és a cél az lenne, hogy a fertőzötteknek is legalább a 90 százalékát időben kiszűrjék. A szakemberek becslése szerint jelenleg csak a HIV-vírust hordozók 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak róla, hogy fertőzöttek.

aids-konferencia (Array)
Megfelezték a HIV-fertőzöttek számát a világon
Az 1997-es számokhoz képest csökkent a számuk. Az ENSZ szeretné elérni, hogy majdnem mindenki tudjon a betegségéről, kapjon kezelést és ne legyen a vérében kórokozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik