Élet-Stílus
health care concept. woman massaging her painful foot, red hi-lighted on pain area

„Napi hat orgazmusom van a bal lábam miatt”

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 11. 26. 19:00

Az orgazmus folyamata reflexszerűen működik a testben, pontosan ezért, ha valakinek bármilyen zavara van, és az nem testi problémára vezethető vissza, könnyen orvosolható a probléma kognitív viselkedésterápiával. Azonban vannak esetek, amikor testi problémák gátolják a nemi örömök megélését, ilyen az is, ha valaki túl sokszor, kéretlenül éli meg az orgazmust, naponta akár többször is.

A különböző orgazmuszavarok nemcsak a korai magömlés vagy a női orgazmus hiánya lehetnek, hanem igen kirívó és elenyésző esetben pont, hogy az orgazmus sokasága nehezítheti meg valaki életét. Időről időre felbukkannak olyan hírek a neten, amik valamilyen extrém orgazmuszavarról számolnak be. A láborgazmus szindróma is ilyesmi, egy holland nő, Mrs. A. fordult amiatt orvoshoz, hogy naponta 5-6 orgazmust él meg a bal lábának köszönhetően.

Azok az orvosok fogalmazták meg a láborgazmus szindróma kifejezést, akik ezzel az esettel foglalkoztak, és azon dolgoztak, hogy megfejtsék, pontosan milyen mechanizmus játszódik le a nőben, amikor naponta többször is átéli az orgazmust. Az esetet a következőképpen írták le a Journal of Sexual Medicine szaklapban, még 2013-ban.

Mrs. A. naponta öt-hat orgazmust él meg a bal lábán keresztül, amik ahhoz hasonlóak, mint a nemi szervek ingerlésével járó orgazmusok. Ezek a láborgazmusok tipikusan rövidebbek mint a hüvelyi vagy klitorális orgazmusok, öt-hat másodpercig tartanak, majd elmúlnak maguktól. Hirtelen törnek fel, spontán következnek be, nincs szükség szexuális vágyra, sem ingerlésre. A bal lábából származik, az orgazmus Mrs. A. teste más területére is kihat, köztük a bal lábra és egészen a hüvelyig is, ezen a területen nedvesedés tapasztalható az orgazmussal együtt

– írják. A nő azért fordult orvosokhoz, hogy megszabaduljon a számára kínos és spontán orgazmusoktól, amik miatt szorongással élt együtt, hiszen kiszámíthatatlanul, bármikor rátört. A megoldás egészen képtelen helyzetet ír le, de ez egyáltalán nem ritka a szexológia tudományában.

Az orvosok megállapították, hogy a holland nő problémája az évekkel korábban történt műtétére vezethető vissza. Idegi károsodást szenvedett a műtét közben, és már a kórházban, lábadozáskor érezte a furcsa, bizsergő érzést a bal lábánál. Az idegei az említett területetn degenerálódtak, amit gyógyszeres kezeléssel végül sikerült teljesen helyreállítani, így egyúttal megszűnt a napi 5-6 spontán láborgazmus.

A lábak idegei igen közel vannak a gerincvelőben a genitális izgalmakért felelős idegekhez, biológiailag ezzel magyarázható a lábujjak és a nemi izgalmak közötti összefüggés.

Úgy tűnik, hogy a műtét hatására annyira sérültek az idegpályák, hogy az agy egyszerűen félreértette az információt, és úgy vette, hogy a genitális ingerléssel kapcsolatos idegeket kell mozgósítania a lábujjakhoz. Azok az orvosok, akik az eseten dolgoztak, a szaklapban azt is megírták, nem zárható ki, hogy vannak mások is, akik hasonló idegrendszeri problémákkal élnek együtt, és naponta többször élnek meg orgazmust Mrs. A.-hoz hasonlóan. Ennek felderítése érdekében, és hogy segítséget nyújthassanak, létrehoztak egy weboldalt is a témáról.

A szexológusok és értelemszerűen a fetisiszták is évtizedekkel ezelőtt észrevették a lábak és az agyban lejátszódó gyönyörérzet közti összefüggést. Nem a lábfejre kell gondolni, hanem a lábujjakra, amiknek simogatása, nyaldosása, harapdálása sokaknál gerjedelmet indít el. A lábakkal kapcsolatos fétisek és vonzalmak a leggyakoribbak a fétisek világában – fétis alatt jelenleg a szakmailag használt kifejezést kell érteni, ami azt jelenti, hogy valaki csak és kizárólag egy bizonyos tárgy vagy testrész segítségével képes megélni testi-lelki csúcspontot.

A szerző további cikkeit ide kattintva olvashatja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.