Élet-Stílus

Bizarr dolgokat művel a horoszkópos gyilkos után kutató mesterséges intelligencia

24.hu
24.hu

2017. 11. 25. 12:09

Zodiákus, vagy horoszkópos gyilkosnak hívják az Egysült Államok egyik leghírhedtebb bűnözőjét, akit soha sem sikerült elfogni. A minden valószínűség szerint férfi elkövető, öt emberrel végzett bizonyíthatóan, és kettőt sebesített meg, 1968 decembere és 1969 októbere között, Kalifornia északi részén.

A feltételezések szerint a Zodiákusnak sokkal több, 20-28 áldozata is lehetett, ő maga, a sajtónak írt leveleiben 37 ember megölését ismerte el. A nevét is ezekről a levelekről kapta, melyek közül négyben, bizarr szimbólumokból álló titkosírást is használt. Azt állította, a kódban leírta a személyazonosságát. A rejtjeles üzeneteken a legjobb kódfejtők dolgoztak, de csak egyet sikerült megfejteniük a négyből.

A Zodiákus gyilkos egyik üzenete, forrás: zodiackiller.com

Bár volt áldozat, akinek sikerült elmenekülnie a gyilkostól, így személyleírást adott róla, a Zodiákus gyilkost soha sem kapták el. A San Francisco-i rendőrség 2004-ben megoldatlanként lezárta az ügyet, 2007-ben azonban újra megnyitották az aktákat.

Nem csak a nyomozók, a dokumentumfilmesek is újra elővették nemrégiben az ügyet. A History csatorna forgatott új sorozatot a Zodiákusról, melyen együtt dolgoztak Kevin Knight professzorral, a Dél-Kaliforniai Egyetem információtudományi intézetének oktatójával. Knight az elmúlt néhány évben rengeteget dolgozott a Zodiákus titkosírásának feltörésén, saját tervezésű, intelligens szoftvere, CARMEL segítségével.

A kódfejtő robot 2011-ben már jól vizsgázott. Akkor egy XVIII. századi, német titkos társaság 105 oldalas, kézzel írt dokumentumának rejtjelezését fejtette meg. Előtte ez jó kétszáz éven át senkinek sem sikerült.

CARMEL-nek van egy fura, online elérhető eszköze, amivel bárki verset írathat a robottal, a Zodiákus ismert szövegeiből származó szavakból. Csak a költemény témáját kell megadni a gépnek, és már kész is a vers. Ezt a shakespeare-i szonettet például a szerelemről írta:

Forget about the kiss of Juliet,

Such an old romantic comedy,

I wanna know a little love duet,

The likes of you and me and everybody.

Hevenyészett fordításban:

Felejtsd el Júlia csókját,

Micsoda régi, romantikus komédia,

Tudni szeretnék egy kis szerelmes duettet

Azokról akiket te szeretsz,  én, és mindenki.

(via The Independent)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.