Élet-Stílus

Bizarr dolgokat művel a horoszkópos gyilkos után kutató mesterséges intelligencia

24.hu
24.hu

2017. 11. 25. 12:09

Zodiákus, vagy horoszkópos gyilkosnak hívják az Egysült Államok egyik leghírhedtebb bűnözőjét, akit soha sem sikerült elfogni. A minden valószínűség szerint férfi elkövető, öt emberrel végzett bizonyíthatóan, és kettőt sebesített meg, 1968 decembere és 1969 októbere között, Kalifornia északi részén.

A feltételezések szerint a Zodiákusnak sokkal több, 20-28 áldozata is lehetett, ő maga, a sajtónak írt leveleiben 37 ember megölését ismerte el. A nevét is ezekről a levelekről kapta, melyek közül négyben, bizarr szimbólumokból álló titkosírást is használt. Azt állította, a kódban leírta a személyazonosságát. A rejtjeles üzeneteken a legjobb kódfejtők dolgoztak, de csak egyet sikerült megfejteniük a négyből.

A Zodiákus gyilkos egyik üzenete, forrás: zodiackiller.com

Bár volt áldozat, akinek sikerült elmenekülnie a gyilkostól, így személyleírást adott róla, a Zodiákus gyilkost soha sem kapták el. A San Francisco-i rendőrség 2004-ben megoldatlanként lezárta az ügyet, 2007-ben azonban újra megnyitották az aktákat.

Nem csak a nyomozók, a dokumentumfilmesek is újra elővették nemrégiben az ügyet. A History csatorna forgatott új sorozatot a Zodiákusról, melyen együtt dolgoztak Kevin Knight professzorral, a Dél-Kaliforniai Egyetem információtudományi intézetének oktatójával. Knight az elmúlt néhány évben rengeteget dolgozott a Zodiákus titkosírásának feltörésén, saját tervezésű, intelligens szoftvere, CARMEL segítségével.

A kódfejtő robot 2011-ben már jól vizsgázott. Akkor egy XVIII. századi, német titkos társaság 105 oldalas, kézzel írt dokumentumának rejtjelezését fejtette meg. Előtte ez jó kétszáz éven át senkinek sem sikerült.

CARMEL-nek van egy fura, online elérhető eszköze, amivel bárki verset írathat a robottal, a Zodiákus ismert szövegeiből származó szavakból. Csak a költemény témáját kell megadni a gépnek, és már kész is a vers. Ezt a shakespeare-i szonettet például a szerelemről írta:

Forget about the kiss of Juliet,

Such an old romantic comedy,

I wanna know a little love duet,

The likes of you and me and everybody.

Hevenyészett fordításban:

Felejtsd el Júlia csókját,

Micsoda régi, romantikus komédia,

Tudni szeretnék egy kis szerelmes duettet

Azokról akiket te szeretsz,  én, és mindenki.

(via The Independent)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.