Élet-Stílus

Nagyon fogják irigyelni az V. kerületi anyukákat

Az V. kerületi önkormányzat három évvel ezelőtt, 2014-ben igényfelmérő jelleggel indította el a Belvárosi Közösségi Teret, ahol kifejezetten a családok számára biztosítanak csoportos foglalkozásokat. Kezdetben mindössze két foglalkozással indultak, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel további programokkal bővítették a palettát, ma már harmincféle foglalkozásból lehet választani.

Mindeközben a közösségi tér kinőtte régi helyét, az önkormányzat pedig úgy döntött, érdemes saját otthont teremteni a foglalkozásoknak, ezért az Aranytíz Kultúrházból a Mérleg utcába költöztek, egyúttal a szolgáltatásaikat is bővítették.

Szeretnénk a gyermekek szocializációs fejlődését megsegíteni, illetve van egy fontos prevenciós célunk is, mégpedig a válások megelőzése

– mondta el a megnyitón Jeneiné dr. Rubovszky Csilla alpolgármester. Nemzetközi kutatások alapján hazánkban a második gyermek születése után 1-1,5 évvel szakad meg a legtöbb kapcsolat, de gyakran már az első gyermek megérkezése rontja a szülők viszonyát.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az V. kerületi közösségi térben kifejezetten olyan szolgáltatásokkal készülnek, amik megkönnyítik a családok életét, közös élményeket, tapasztalatokat szerezhetnek. A pszichológusokból, gyógypedagógusokból, mozgásterapeutákból álló gárda a várandósság észlelésétől egészen a kamaszkorig kínál ingyenes csoportos foglalkozásokat, ha szükséges, egyéni tanácsadásokat. Az Apa Akadémia heti rendszerességgel szervez előadásokat leendő és gyakorló apák számára, de van az órarendben Ringató, mozgásfejlesztő foglalkozás, pszichodráma és előadások a gyermeknevelésről.

A közösségi tér legnagyobb újdonsága az időszakos gyermekfelügyelet, ahol előzetes online regisztráció után hat hónapostól iskolás korig fogadják a kerületben lakó gyerekeket, méghozzá teljesen díjmentesen.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Szeretnénk az itt lakó édesanyáknak szabadidőt biztosítani, hogy el tudjanak menni ügyet intézni, postára, sportolni, fodrászhoz, vagy a barátnőkkel be tudjanak ülni egy kávéra beszélgetni, egy kis társadalmi életet élni. Azt gondolom, hogy erre minden anyának szüksége van a gyermeknevelés mellett

– hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere.

Az óvodapedagógusok, dajkák hetente változó tematika alapján, projekt módszerben foglalkoznak a kicsikkel. Egy család hetente maximum háromszor veheti igénybe a szolgáltatást, három éves kor alatt legfeljebb 3 órára. Az önkormányzat programja annyira népszerű, hogy az előzetes online bejelentkezés alapján jövő januárig az összes foglalkozás tele van.

Mi van még a közösségi térben?

Egy kávézó, ami baba- és gyermekbarát: bölcsőhinták lógnak a plafonról, a nagyobbaknak pedig játék és alkotósarkot alakítottak ki. A szabadpolcokon olvasmányok és játékok sorakoznak. A kínálatot úgy alakították ki, hogy figyelnek az ételallergiás gyermekekre és felnőttekre is. A kávézót, ahogy az egész közösségi teret a kerületi lakóknak tartják fent, de ide alkalomadtán bárki betérhet. A Baba-Mama Kuckó egy szoptatásra és pelenkázásra elkülönített csendes szoba. Közvetlenül mellette egy teakonyhát is kialakítottak, ahol az anyukák elkészíthetik a tízórait, uzsonnát, amit magukkal hoztak.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A Bárány szobát a gyermekfelügyeletre szolgáló helyiség mellett helyezték el, itt kiságyak és fotelek vannak, ahová le lehet fektetni a babákat, ha játék közben elálmosodnak.

A Hetedhét családi játszószoba tulajdonképpen egy beltéri játszótér, ahol a szülők a saját gyerekeikkel és más családokkal tölthetnek időt. Így ki lehet szakadni a négy fal közül, akkor is, ha zuhog a hó odakint.

A Gingalló szobában gyermekeknek és felnőtteknek tartanak különféle alkotó-fejlesztő csoportfoglalkozásokat. Például óvodás és iskolás gyermekpszichodráma csoportot, de itt lesz a Pocak Klub és a Szenior Mesemondó Program is.

Mókus és Pillangó szoba névre hallgatnak azok a kisebb helyiségek, ahol a gyógypedagógus és szakpszichológus szakemberek a gyerekeket egyéni foglalkozásokra, a szülőket pedig tanácsadásra várják. A szakemberekkel előzetesen kell egyeztetni a lehetőségekről.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A Bíbola foglalkoztató és mozgásfejlesztő szoba egyéni és kiscsoportos foglalkozások megtartására is alkalmas. Számtalan korszerű mozgásfejlesztő eszközzel, labdákkal, hintákkal, bordásfallal szerelték fel a termet. Többek között preventív korai fejlesztő játszó foglalkozásokat, pszichomotoros fejlesztést tartanak itt, de ez a szoba ad helyet a baba és totyogó csoportoknak és a Ringatónak is.

A rendezvényteremben az Apa Akadémia kifejezetten a leendő és már gyakorló apáknak tartanak előadásokat, a kamaszoknak itt rendezik meg a Legyél Te is hős! beszélgetéseket, de lesznek adventi foglalkozások és családi mesedélutánok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik