Élet-Stílus
hand grasping on bed sheet

Nagy baj, ha mindig kamuzni kell az orgazmust

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 11. 17. 11:23

Ki az, aki elsősorban a behatolással jut el a csúcsra? Ki az, aki csak a csikló izgatásával? Ki az, aki behatolás közben a csikló izgatásával? Hányan tudjuk, milyen az orgazmuskészségük? A kérdések annak ellenére fontosak, hogy mindenhonnan a szexualitás ömlik ránk a médiából. Például rengetegféle orgazmusról írnak a női magazinokban, a filmek is máshol tartanak, mint ami a valóság — gondoljunk csak a Szürke ötven árnyalatára, ahol a veréssel elért frenetikus orgazmust tolják az arcunkba mint partnerrel megélt gyönyör. Mindezek ellenére sok-sok nő képtelen megélni partnerrel, szex közben az orgazmust, igaz, nem ez a legfontosabb a szexben, de ha tartósan ez a helyzet, és mindig kamuzni kell a csúcspontot, előbb vagy utóbb nehézkessé válhat a szexuális élet.

A kielégülésért mindenki tehet — saját magáért

A szexterapeuták párterápián kifaggatják a férfiakat a maszturbálási szokásaikról, de a nők maszturbálására csak akkor kérdeznek rá, ha a nő magától mondja, hogy tette kamaszkorában. Ebből is látszik, hogy a nők orgazmuskészsége egészen más mint a férfiaké, akiknek természetes, veleszületett mechanizmusuk van. A női orgazmus színesebb, izgalmasabb a férfiakénál, az izgalmi állapot folyton fokozható a végsőkig, elvégre is mi, nők képesek vagyunk egymás után is elélvezni, megvan hozzá minden adottságunk.

Párterápián a feleségek csak négyszemközt merik bevallani, a saját izgalmi görbéjük rajzolgatása közben, hogy bizony nehezen, vagy soha nem élték meg, milyen a partnerrel átélt orgazmus. A társaik előtt természetesen leplezik ezt, hogy ne bántsák meg őket, sőt, azok a nők, akik tudják, hogyan működik a testük, és csiklóorientált az orgazmusuk, egyáltalán nem mernek erről beszélni otthon, pláne nem jöhet szóba, hogy megmutassák a partnernek. Így a férfi abban a biztos tudatban él, hogy a szerelmének mindig van orgazmusa, de ebben valamennyire ő is ludas: a férfiaknak ugyanis nagyon kell az osztályzat, a nők pedig ehhez bőszen asszisztálnak. Azzal is ezt teszik a nők, ha úgy állnak a szexhez, csak jussunk minél hamarabb túl rajta. Nem kell ennek így lennie örökké.

A színlelés csábító és könnyű megoldásnak tűnik ott helyben, aminek célja, hogy ne bántsuk meg a másikat. De sajnos az ezzel járó bűntudat, a félénkség, a félelem, hogy csalódást okozunk a másiknak, rányomja bélyegét a mindennapokra.

Az orgazmuskészséget meg lehet tanulni, lehet fejleszteni, és lépésről lépésre el lehet sajátítani, hogyan élvezze a szexet a nő a partnerével. Nem kell, hogy a félénkség és bűntudat ott legyenek a szexuális életben, ha valakit zavar a helyzete, terapeuta segítségével, kitartó munkával, egyéni adottságoktól függően, pár hónap alatt rávezetheti a testét arra, hogyan élje meg a csúcspontot behatolás közben is.

Trauma és a szüzesség elvesztésének módja is gátolhat

Az orgazmus nem más, mint egy reflex, amit a test könnyen megtanulhat, amennyiben nincs valamilyen blokk, amit fel kell oldani. Az is lehetséges, hogy a nő szólóban extrém élményeket is megél, és csak partnerrel nem megy. Van olyan eset is, amikor a behatolással semmi probléma nincs, de ha orális szexre kerül a sor, és őt kényeztetné a férfi, reflexszerűen összezárja a combjait, hárítja az élvezeteket.

Lehetséges, hogy a kezdeti izgalom megvan, élvezi az érintéseket, a csókokat, megfelelően nedvesedik is, de mégsem képes megélni a tetőpontot. Akár azért, mert elkalandoznak a gondolatai, akár azért, mert valahol megakadt a testi folyamatokban, esetleg éppen nem esett jól a partnere érintése, de nem mert szólni. Ezekben az esetekben nem szégyen segítséget kérni valakitől, aki tényleg tud érdemben segíteni. Ami biztos, hogy szégyenhez vezet, ha tartósan színleli a nő az orgazmust.

A gátlások nem csak traumatikus élményekkel függhetnek össze, akár egészen odáig visszavezethetők, ha valaki úgy veszítette el a szüzességét, hogy az nagyon fájt neki. A fájdalomtól való félelem is oka lehet annak, ha felnőttkorban, akár már a gyerekek születése után is nyűg, probléma a szexuális élet. Kognitív viselkedésterápiás módszerrel a meglévő blokkokat, gátlásokat, félelmeket fel lehet oldani, és ki lehet alakítani, hogy egyedül is és párban is élvezetes, izgalmas, fantasztikus érzés legyen a szex.

Az együtt, egyszerre megélt orgazmus ritka, ezért ez ne is legyen cél.

Az, hogy egyszerre éljük meg a másikkal a csúcspontot igen keveseknek jön össze, nekik se mindig. Ennek az az oka, hogy a férfi és a nő teste másképpen működik, a nőknek több idő szükséges a kellő izgalmi állapot eléréséhez, mint a férfiaknak. Ezért is érdemes megtapasztalni, kigyakorolni egymáson, hogyan lehet csókokkal, simogatásokkal eljutni a tetőpontig.

A szerző további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.