Élet-Stílus
Impotence concept. Woman is waiting in bed on her lover who is looking on his penis after anti-impotence pill and shows thumb up that he is ready for sex.

A heti öt szex belebegtetése sérti a férfi önbecsülését

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 11. 12. 19:00

Az együtt töltött évek alatt csökken a szexuális aktivitás, aminek sok oka van, köztük a fáradtság, a gyerekek, és az is, hogy egyikük vagy mindketten nem kívánják a szexet. Az erotikus szikrának ott kell lennie a párkapcsolatban, akkor is, ha éppen minden más hétköznapi gond nyomja a két ember vállát. A szexuális vágyat fel lehet ébreszteni a kapcsolatban, ha minden más működik, és a partnerek közt ott van az összetartozás érzése. A férfi szemszögéből vesszük végig a vágyat, azt, hogyan hat a férfire a nő lénye, és ez miért fontos a férfi vágyát nézve.

Miért kell a szerelemhez a férfiasság?

Hogy szeressenek és szeressék a lét- és fajfenntartás miatt fontos, de egyben öröklött program is mindannyiunkban. A nő gondoskodó, védő, ápoló, megértő, a férfi védelmező, biztonságot adó, határozott. A nő vágya az öröklött program szerint, hogy mondd újra, hogy szeretsz, hallgass meg, a férfi vágya, hogy fogadják el olyannak amilyen, értékeljék, bízzanak benne.

Bárki, aki azt mondja általánosítva a férfiakra, hogy nekik minden csak a szex körül forog, torzítja az igazságot: nem becsmérelni és ítélkezni kell efelett, hanem értékelni kell ezt bennük. Képesek folyamatosan megújulni a szexualitás terén, amihez természetesen köze van a nőnek is. A kölcsönhatás a női-férfi viszony egyensúlyából adódik, ami ha felborul, az mindkettejükre hatással lesz. Ha a férfi nem tudja megélni a teljes nemiségét, akkor frusztrált lesz. Ha az imádott nő folyamatosan visszautasítja, vagy pont ellenkezőleg, elvárásként lebegteti a heti öt szexet a férfi szemei előtt, akkor sérülni fog a férfi önbecsülése. A pasi akkor fogja tudni visszaszerezni a férfiúi pozícióját a nő mellett, ha ismét megélheti a teljes férfiasságát úgy, ahogy az számára kielégítő.

Ezért is lehet azt kijelenteni, hogy a pasiknak minőségi szexuális élet és a megfelelő mértékű libidó meghatározó az érzelmek terén. A férfi akkor képes őszinte szerelmet vallani az imádott nőnek, ha a férfiassága teljesen rendben van.

A libidó, azaz a szexuális vágy az egész kapcsolatban meghatározza a férfi hozzáállását a partneréhez, a magánéletéhez és úgy egészében élete minden területére kihat. Ha a férfi szexuális élete rendben van, az azt jelenti, hogy boldogan éli meg a saját férfiasságát, ami hatással lesz arra is, hogy a szakmai élete, karrierje is rendben lesz. A szakmai sikerek is befolyásolják természetesen a férfiasságot, amikor a munkájában sikert él meg a férfi, azt kiválóan tudja kamatoztatni a magánéletében is. Ezért is van az, hogy a férfiak egész életükben a kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatra vágynak, ahol a szexuális életük is rendben van.

Az kevés a boldog párkapcsolathoz, ha jó együtt ölelkezve aludni

A párkapcsolat fő mozgatórugója Gary Chapman házassági tanácsadó és pszichológus szerint a szeretet öt nyelve, ezen belül is az, hogyha a két ember megtalálja annak módját, hogyan fejezzék ki egymás iránt a szeretetüket és tiszteletüket. Ez az öt nyelv az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Csakhogy ez önmagában ahhoz elegendő, hogy a tisztelet és szeretet megmaradjon, a libidó ezek mellett szépen le tud ülni, ha a két ember hagyja. Ennek egyértelmű jele, ha például negyedévente egyszer van szex, és az összebújva alvástól is érzik a testi-lelki közelséget. Az erotikus szikráknak is jelen kell lenniük a pár életében, a szeretet öt nyelve és az öröklött programok mellett.

Ehhez eszköz lehet a szexting, azaz a napközbeni közös szexuális fantáziálgatás, az is, ha együtt elalvás előtt elolvasnak egy erotikus novellát, de az is, ha a nő ruhában a kád mellé ülve megfürdeti a férfit. A mindennapokba valahogyan be kell csempészni a testiséget is, akkor is, ha nagyon nehéz rá időt szakítani. 

Szex nélkül nincs jó párkapcsolat, ha a kapcsolat harmonikus, abban a szerelmi élet is rendben van. A férfi és a nő kapcsolatában nem lehet meghatározni, mi az a mennyiség számokban, ami a normális szexuális élethez kell, ez ugyanis minden párnál más és más: ahogy kettejük számára a legideálisabb, attól függően, milyen az egyéni igényük. A párkapcsolatok változnak, ez a természetes, a gyerek születése életciklus változást jelent. A szexuális élet megváltozik, az anyai ösztön, a test változása mind akadályt gördítenek a pár elé, a szex pedig kiszorul a mindennapokból. Ennek nem kell így lennie törvényszerűen, ha nehezen találnak vissza egymáshoz, terapeuta biztosan tud szakmai segítséget nyújtani – akkor is, ha a nő szülés utáni depresszióban szenved.

A szexuális problémák általában nem ott kezdődnek, hogy a nő nemet mond egyik napról a másikra, és általában innen indulnak a párterápiák. A két ember viselkedésében, vagy akár a párkapcsolatuk más területén történt valamilyen változás, ami miatt a szexben problémák adódtak. A mögöttes okokat most mellőzve, csak a férfiakra fókuszálva általánosságban elmondható, hogy ha nem tudják megélni a szeretett nővel a férfiasságukat, és csökken a szexuális együttlétek száma, akkor a férfi nagy valószínűséggel máshol próbálja megélni a sikerélményt.

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.