Élet-Stílus

Ópiummákkal tette ellenállhatatlanná ételeit egy kínai étterem

Azután buktak le, hogy két vendégük is megbukott egy drogteszten, de állították, ők nem használnak kábítószert.

Felfüggesztett börtönbüntetésre, és pénzbüntetésre ítéltek Kínában egy étteremtulajdonost, mert vendéglőjében mákszemeket használt a felszolgált tészták elkészítéséhez – jelentette a helyi sajtó. Az Hebi városában működő vendéglő azután bukott le, hogy két vendégüknek is pozitív lett a drogtesztje opiátokra.

A helyi rendőrség még 2016 novemberében vonult ki az étteremhez, miután egy szállodában tartott drograzzia alatt két gyanúsítottat is őrizetbe vették. A két férfi a pozitív drogteszt után állította, hogy soha nem fogyasztottak kábítószert.

A további nyomozás alatt kiderült, hogy mindketten a Ma Shengli nevű férfi éttermében ettek tésztát. Másnap a hatóságok kivonultak a vendéglőbe, ahol kiderült, hogy ott mákszemeket is raktak a tésztára.

A tulajdonos beismerte, hogy a Kínában illegális adalékanyagnak számító mákot tette az ételébe. Elmondása szerint azért használta a mákot, hogy függővé tegye az vendégeket, ezzel növelve az eladásokat.

A férfi ellen „káros étel készítése és árusítása” vádjával indítottak eljárást, és végül nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint kétezer jüanos pénzbírságot róttak ki rá.

A kínai élelmiszerbiztonsági törvények tiltják a mák ételként történő használatát. Bár az ópiumot nem a mákszemekből, hanem a még zöld mákgubóból nyerik ki, a mákszemekben is lehet annyi, hogy a drogtesztek kimutassák a szervezetben. És még sokat sem kell enni belőle. Elég csak mákszemekkel megszórt péksüteményt enni, hogy kínos magyarázkodásra kényszerüljön az ember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik