Élet-Stílus

Az érvényesülés titka – Nem csak tehetség kell a sikerhez!

A tartós siker záloga nem a kimagasló tehetség, hanem az olyan készségek, amelyeket szinte bárki megszerezhet magának. Nem mi mondjuk ezt, hanem a téma legelismertebb elméleti szakemberei és olyan híres sikeremberek, akik fényes karriert futottak be. Az ő sikerreceptjeik alapján állítottuk össze azt az öt pontos listát, amely vezérfonala lehet mindazoknak, akik nem csak vágynak a sikerre és elismerésre, de tenni is hajlandók érte.

A tehetség jó dolog, de önmagában nagyon kevés ahhoz, hogy valaki hosszú távon érvényesüljön. Pillanatnyi, látványos győzelmek persze születhetnek belőle: számtalan olyan különleges talentummal megáldott géniuszt látott már a világ, aki üstökös módjára robbant be a köztudatba, majd néhány hét vagy hónap után ugyanolyan hirtelen el is tűnt szem elől. Ők nem az alábbi öt pontra alapozták a sikereiket.

1. A siker kulcsa a szervezett cselekvés

Ha sikert szeretnénk elérni, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy cselekednünk kell. Erre hívja fel a figyelmet Brian Tracy író és neves menedzseroktató is, akinek évente több mint egy millió ember hallgatja az előadásait. Személyes hatékonyság című könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy cselekedeteink hatékonyságát 25%-kal is növelhetjük, ha mindent tervszerűen végzünk, vagyis minden nap egy pontról pontra kidolgozott lista alapján tesszük a dolgunkat, és nem foglalkozunk semmi olyannal, ami nincs ezen a listán.

2. Szenvedély és elszántság nélkül nem megy

Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világhírű pszichológusnőjének kutatása szerint a tehetség és az intelligenciahányados mértéke alapján senkiről sem jósolható meg, hogy mire viszi majd az életben, az viszont megbízhatóan előre jelzi a sikert, ha valaki szenvedélyesen és elszántan végzi a dolgát. Ma már éppen ezért a különféle vállalatok humán erőforrás menedzserei nem is elsősorban a kimagasló képességű kollégákra vadásznak, hanem olyanokra, akikben „ott lobog a tűz”, és elhivatottan képesek ellátni a feladataikat. A hozzáállás tehát alapvető kritériuma a sikernek – de vajon honnan tudhatjuk meg, hogy melyek azok a dolgok, amik iránt valódi szenvedélyt érzünk, és amikkel éppen ezért érdemes foglalkoznunk? Warren Buffett, a híres befektetési guru ad erre egy általa megbízhatónak tartott receptet:

„Írd össze fontossági sorrendben azt a 25 dolgot, ami igazán érdekel, és ami a  legjobban foglalkoztat. Az utolsó 20-at húzd ki a listáról, így megmarad öt, ami iránt valódi szenvedély fűt! Csak ezekbe érdemes nagy energiát fektetned, a többi a siker szempontjából merő időpazarlás.”

3. A sikerbe vetett hit ad erőt

Ha valaki nem hisz abban, hogy sikerrel véghez tudja vinni azt, amit eltervezett, akkor jó eséllyel feladja majd a küzdelmet az első kisebb megpróbáltatások után. Aki töretlenül hisz a sikerében, és tisztában van azzal, hogy az oda vezető út nem csupán nehéz, de vereségekkel és kínos kudarcokkal is ki van kövezve, az át tud lendülni a holtpontokon, és lesz elég ereje és motivációja ahhoz, hogy újra és újra felálljon, és tovább küzdjön a céljaiért. Gondolj csak bele: ha nem bízol abban, hogy győzni fogsz, ugyan miért is kezdenél bele a harcba? Bruce Lee, aki híres volt arról, hogy minden kudarc után talpra állt és még keményebben küzdött, ezt mondta egy interjúban:

„Az optimizmus az a hit, ami elvezet a sikerhez.”

4. Rugalmasság kell a győzelemhez

Darwin az evolúció titkait kutatva erre a végkövetkeztetésre jutott: „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.” A mai, felgyorsult és állandóan változó világban ez különösen igaz: aki hamarabb ismeri fel a változásokat és rugalmasabban képes hozzájuk alkalmazkodni, az a felszínen marad, míg a merev, rugalmatlan embert a változások árja egyszerűen elsodorja. A rugalmasság a kudarcokhoz való hozzáállásban is meg kell mutatkozzon: Dweck szerint az lehet csak sikeres, aki a kudarcait nem személyes sértésként és végleges vereségként éli meg, hanem információként, amiből tanulhat. Egy rugalmas problémamegoldó ezt mondja: «a módszer nem működött, ezért kudarcot szenvedtem. Megpróbálkozom tehát egy másik megoldással!»”

5. Tarts ki és dolgozz keményen!

A legjobban fejleszthető készségek egyike a kitartás. A kitartás tehát egyáltalán nem tehetség kérdése, és ez nagyon jó hír mindenkinek, aki nem érzi magát átlag feletti zseninek, csupán hétköznapi, de sikerre éhes embernek! Hiszen a kitartást – mely az egyik legfontosabb összetevője a sikernek – gyakorlatilag bárki megszerezheti magának. Mindössze minden nap egy kicsit túl kell lépni önmagunkon hozzá, vagyis többet, tovább és erősebben kell tennünk annál, mint amiről azt gondoljuk, hogy képesek vagyunk. Polgár Zsuzsa, aki 2000-es évek elejéig tartó aktív pályafutása alatt a világ egyik legerősebb sakkjátékosa volt, és 1996 és 1999 között női sakkvilágbajnoki címet is birtokolta egyszer így nyilatkozott:

„Apám hisz abban, hogy a veleszületett tehetség semmit nem jelent, és hogy a siker 99%-ban kemény munkával érhető el. Egyetértek vele.”

 

A tehetségek érvényesülését és támogatását az Unicredit Bank is fontosnak tartja, ezért hozta létre a Korszakalkotók mecénás programot. Ismerje meg a program jelöltjeit!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik