Élet-Stílus

Elsülhetek túl korán a megfelelési kényszertől?

Az orgazmus kimaradása nem csökkenti az együtt megélt szexuális élményt, ha azonban a férfi túl hamar ér a csúcsra, az csalódást, szorongást, félelmet és gátlásokat eredményezhet. A korai magömlés mértékéről, hogy hány férfit is érint valójában, nincsenek pontos adatok, és épp ezért nem lehet erről a témáról eleget beszélni.

24 éves vagyok, párkapcsolatban élek, és olyan kérdésem lenne, hogy okozhat-e a megfelelési kényszer olyan panaszt, hogy nagyon hamar elérek a csúcsra? A második illetve harmadik alkalomra már nem merül fel ez a probléma ilyen mértékben. Lehetséges az oka fizikai eredetű avagy lelki eredetű dologgal állok szemben?

Győző nevű olvasónktól kaptuk a levelet a korai magömlés témában, amire röviden a válasz az, hogy igen, lehetséges, hogy a megfelelési kényszer miatt sokkal hamarabb elélvez a férfi, mint szeretné. A korai magömlésnek a legtöbb esetben lelki okai vannak, közrejátszhat rengeteg tényező, egyik ilyen a megfelelési kényszer.

Amikor felmerül a korai magömlés problémaköre, ami a férfi szexuális funkciózavarainak egyike, a kérdés az, milyen mértéket takar valójában az, hogy nagyon hamar elér a férfi a csúcsra. Ha már a bugyi láttán elélvez, akkor olyan mértékről beszélhetünk, ami biztos, hogy negatívan befolyásolja a szexuális életet: a szexuális élmény teljesen hiányzik ilyen helyzetben. A férfi ilyenkor szégyent, bűntudatot érezhet, és úgy gondolhatja, nem elég férfi a nőnek. Holott erről szó sincs, másmilyen módon is megmutathatja a testiségben, mennyire vágyik a nőre.

Az orgazmus fontosságának túlhajszolása nem segíti az egészséges szexuális életet, sőt. Az attitűdön mindenképpen változtatni kell, hogy a szorongás és a feszültség, ami a korai magömléssel együttjár, csökkenjen. Ezek blokkolják újra és újra a szexuális reagálást, így történhet meg, hogy mindig első alkalommal élvez el hamarabb a férfi.

A lehetséges megoldások egyike, hogyha különválasztjuk a behatolást a szexuális élménytől, azaz manuális és orális módját érdemes választani a testiségnek.

Azt javaslom, hogy ilyen helyzetben ott kell kezdeni, ahol kamaszkorban, újból el kell kezdeni csókolózni, felfedezni a másik testének minden pihe szőrszálát, majd apró lépésekben haladjunk a manuális, később pedig az orális élmények felé.

A szeretkezés nem-koitális formájával a teljesítmény és megfelelési kényszer kivonható a képletből, és a párok átadhatják magukat a szexuális élményeknek. Játszhatják azt is, hogy szándékosan kivonják magukat az orgazmus alól, játékos formában – terapeuták egyébként van, hogy megtiltják az orgazmust párterápián, csakhogy a szexuális zavarokat teljesen rendezni tudják. Nem kell minden szexnél minden érintésnél orgazmust megélni, a szexnek nem az a lényege, hogy a sikert és az eredményt hajszoljuk, hanem hogy jól érezzük magunkat együtt.

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik