Élet-Stílus

Kiderült a Haribo gumimacik szörnyű titka

Rabszolgák güriznek azért, hogy mi boldogan rágcsálhassunk. Az ARD riportot készített a német vállalathoz kötődő beszállítókról.

A német ARD televíziós csatorna múlthét hétfőn közölt egy riportot, amelyben bemutatták, hogy milyen körülmények között dolgoznak azok a gyári munkások, akik a híres Haribo gumimacikat készítik. A műsor azért vert nagy hullámokat, mert a nézőknek bizarr volt látni, hogy a színes, édes, cukros máz mögött milyen rideg, szomorú valóság rejtezik.

A kisfilmből az is kiderült, hogy a Haribo nemcsak a munkásaival nem törődik, hanem azzal sem, hogy az alapanyagokat olyan helyről szerezzék be, ahol jó körülmények uralkodnak. Az állati eredetű hozzávalóknál például nem figyeltek arra sem, hogy olyan gazdaságokkal működjenek együtt, ahol emberségesen bánnak az élőlényekkel.

A 45 perces anyag megmutatja, hogy a német vállalat hogyan dolgoztatja Brazília legszegényebb régiójában gyakorlatilag éhbérért a munkásokat. De miért Brazília? – vetődhet fel a kérdés, mivel az olcsó munkaerő kapcsán az embernek legtöbbször Ázsia jut az eszébe. A válasz kézenfekvő: az említett brazil régióban őshonos az a faféle, amely karnaubaviaszt termel.

Ez az anyag fontos az iparban, az autógyártásban, de még a gasztronómiában is, ugyanis erre az anyagra is szükség van a gumimacik előállításához.

Szó szerint éhbér és embertelen körülmények

És akkor jöjjenek a számok, amelyek pláne annak fényében elkeserítőek, hogy a munkásoknak végig a fák között állva, viaszt csapolva kell dolgozniuk. A Brazíliában dolgozó haribós viaszmunkások naponta 40 brazil reált, vagyis átszámítva nagyjából 3200 Ft-t keresnek. Ez gyakorlatilag 400 Ft-os órabérnek felel meg, ám azt érdemes hozzátenni, hogy ezért a pénzért általában jóval több mint 8 órát kell dolgozniuk. És akkor a körülményekről még egy szót sem ejtettünk.

A hatalmas pengékkel és szerszámokkal egyensúlyozó viaszosok sokszor inni sem tudnak munka közben, mivel csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésükre tisztított víz. Sokan éjszakai műszakot is vállalnak, aludni pedig legtöbbször a fák között, vagy az őket szállító járművekben, többnyire kamionokban szoktak. Mosdóba is csak limitált lehetőségük van kimenni, mivel az esőerdőben a munkáltató nem épített ki megfelelő infrastruktúrát.

A saját ürülékükben, rothadó hullák között

A dokumentumfilm második felében a Németország északi részén található Gelita gazdaságba látogattak el a tévések, ahol elképesztő körülményekkel találták szembe magukat. A Gelita egy zselatin gyártásával foglalkozó vállalat, többek között innen szerzi be a Haribo is a gumimacik elékészítéséhez szükséges zselatint.

Az újságírók a telepen azt tapasztalták, hogy a disznók sokszor a saját ürülékükben kénytelenek feküdni, sokuk testét pedig nyílt sebek borítják.

A riporter szerint amikor a helyszínen tartózkodtak, olyat is láttak, hogy a disznók az elpusztult társaikat kerülgették, de a munkások közül senki nem ment oda megnézni, esetleg kiemelni a tetemet az egészségesek közül.

A dokumentumfilmre már reagált a Haribo is, akik saját vizsgálatot rendeltek el az üggyel kapcsolatban. A német cég a Munchiesnak elmondta, hogy rendkívül aggasztónak találják az ARD-n bemutatott riportot, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy rendeződjenek a kifogásolt munkakörülmények.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik