Élet-Stílus

Hónapokra leállt az önkielégítéssel öt férfi – elmesélik a tapasztalataikat

Nem titok, a férfiak túlnyomó többsége rendszeresen végez önkielégítést. Sokan akkor is, ha párkapcsolatban élnek. Ezzel önmagában nincs gond, de mióta két kattintással végtelen mennyiségű pornó áll bárki rendelkezésére, súlyosbodott a helyzet. Az erotikus fantáziavilág, és a könnyű örömszerzés minden eddiginél mélyebben beágyazódott a férfiak pszichéjébe.

Egyre többen jutnak el a függőségig. Akik rájönnek, hogy a pornó, a maszturbálás káros szenvedélyükké vált, megpróbálnak magukon és egymáson segíteni. Online közösségek szerveződnek, melyekben mindenki anonim módon kérhet, vagy adhat segítséget a leszokáshoz.

Közölük ötöt kérdezett tapasztalaitikról a brit Metro. Mindannyian úgy döntöttek, hogy három hónapra kipróbálják az a maszturbációmentes életet. A motivációik mások voltak, van közöttük, aki komoly problémaként élte meg a pornófüggőségét, más azt szerette volna megelőzni, hogy eljusson odáig, megint más meg csak kíváncsi volt, milyen az önmegtartóztatás.

A 19 éves Harry, a 24 éves Rick, a 30 éves Sean, a 32 éves Craig, és a 37 éves Rob azt mondják összeszedettebbek és erősebbek lettek.

Craig azt mondja, az önkielégítéssel az ember átveri testét, elhiteti a saját agyával, hogy elért valamit, amiért jutalom jár. Mindez azzal van összefüggésben, hogy az orgazmuskor dopamin, vagyis boldogsághormon szabadul fel az agyban – teszi hozzá Rob. Korábban a férfiaknak dolgozniuk kellett, valamit elérniük azért, hogy orgazmushoz, vagyis ehhez a jutalomlökethez jussanak. Ma elég kinyújtani a kezüket, ami lustává, motiválatlanná teszi az embert. Sean mindezt azzal egészíti ki, hogy a dopamin ráadásul úgy működik, mint a drog. Az ember folyamatosan kívánja, ám minél többször kapja meg az agya, annál jobban hozzászokik, így végül már nem is okoz örömet, mégis muszáj egyre gyakrabban maszturbálni az újabb adagokért.

A leszokás utáni reakciók vegyesek. Craig és Harry azt mondják, eleinte sokkal nehezebben lazultak le. Craig nehezebben tudott elaludni éjjelente. Sean is hasonló tünetekről számolt be, sokkal türelmetlenebb, agresszívebb lett, miután felhagyott a maszturbálással. Ő azonban edzőteremben vezette le a felesleges energiáit, így végül duplán jól járt a leszokással. Rick azt mondja, ő magabiztosabb lett, valószínűleg azért, mert úgy érezte elért valamit egy kihívásban, amit mások fel sem vállalnak. A srácok mindannyian egyetértettek abban, hogy sokkal több idejük és energiájuk maradt a munkára, vagy más hasznos dolgokra, amit egyébként pornóra pazaroltak volna.

A partnerekkel kapcsolatos kérdésben megoszlanak a tapasztalatok. Harry például azt mondja, hogy korábban sokszor maradt inkább otthon a pornó miatt. Mióta azonban szakított vele, többször mozdul ki, és rá is kényszerül, hogy partnert találjon magának, így egyre jobban fejlődnek a csajozási képességei. Craig testének működésén azonban nyomott hagytak a maszturbálással töltött évek. Az önbizalmának nem tesz túl jót, hogy három másodperc alatt végez az ágyban. Ráadásul, mivel viszonylag sűrűn keríti hatalmába a szexuális vágy, sokszor keveredik kalandba olyanokkal, akiket egyáltalán nem is talál vonzónak. Reméli azonban, hogy előbb utóbb túllendül majd ezen.

Craig a fentiekkel együtt is büszke magára, amiért már három hónapja sikerül folyamatosan felülkerekedni a vágyain. Pontosan úgy, mint azok, akik a dohányzásról, vagy az ivásról szoknak le, hiszen valójában pontosan arról van szó.

Rob is érzi az önmegtartóztatás előnyeit, arra azonban nem vállalkozna, hogy örökre felhagyjon a maszturbációval, mert szerinte az is káros lehet. Inkább egy egészséges egyensúlyt szeretne megtalálni.

Rick azt mondja, ő jól érzi magát így három hónap után, így nem is gondolkodik rajta, hogy meddig fog tartani az önmegtartóztató időszaka. Ugyanígy van vele Harry is, annak ellenére, hogy a haverjai szerint vagy hazudik, vagy őrült.

(via Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik