Élet-Stílus

Lakásépítés: ennyivel drágább a generálkivitelező, mint az egyéni vállalkozók

Egyesek az újépítésű, kulcsrakész lakásra esküsznek, mások spórolás céljából vagy puszta szerelemből maguknak szeretnék megtervezni és kialakítani otthonuk belső terét. Mindennek megvan az előnye és a hátránya: utóbbi esetben nagyobb a szabadság, és közvetlenül nyomon követhetjük a munkát, viszont a nyakunkba veszünk egy hatalmas és szerteágazó feladatot, amivel laikusként nehéz megbirkózni.

Kapásból itt az első dilemma: generálkivitelező vagy egyéni vállalkozók?

Általános jó tanácsot szinte lehetetlen adni, de van itt egy alapszabály: olyan szakembereket válasszunk partnerül, akiknek ismerjük referenciáit, és megbízunk bennük. 

Generálkivitelező

Pozitívum

  • A generálkivitelező a szakemberek megtalálásától kezdve az alapanyag beszerzésen át, a munkafolyamatok összeszervezésén keresztül mindent megcsinál helyettünk, szerződéstől függően a lakást vagy házat kulcsrakészen adja át. Persze ez nem jelenti azt, hogy mi nyugodtan hátra dőlhetünk, és rá sem kell néznünk a felújításra.
  • Munkáját jótállás és számla biztosítja, így nem tud eltűnni az esetleges hibás teljesítés esetén, és a törvény szerint meghatározott időn belül javítania kell a hibát. Ha ez mégsem történne meg, akkor a törvény alapján másik kivitelezőt is megbízhatunk, aki számla ellenében elvégzi a munkát, melynek költségét peres úton behajthatjuk a hibásan teljesítő vállalkozón.

Negatívum

  • Tíz-húsz százalékkal biztosan drágább, ha egyéni vállalkozók helyett generálkivitelezőt bízunk meg a munkával, hiszen azt is megfizetjük, hogy szervezi és felügyeli a folyamatokat. Persze nem biztos, hogy anyagilag a felújítás végén rosszabbul jövünk ki. Generálos nélkül, folyamatos ellenőrzés híján fennáll a veszélye, hogy a munkások nem szakszerűen végzik el a munkát, ez pedig többletköltséget jelenthet.
  • Bár a generálkivitelezőnek az lenne a dolga, hogy minden a tervek szerint készíttessen el, mégis előfordul, hogy nem megfelelő minőségben vagy nem elég gyorsan dolgozik. Épp ezért nagyobb projektnél célszerű még egy műszaki ellenőrt is felkérni, aki a generálos körmére néz időnként. Ez újabb plusz költséget jelent.

Kiknek ajánlott?  

Akinek sem ideje, sem energiája nincs arra, hogy óránként ellenőrizze a burkolókat vagy a vízvezeték-szerelőket, esetleg tudja magáról, hogy nem venné észre a kivitelezési hibákat. De annak is jó megoldás egy generálos, aki földrajzilag távol van a munkálatoktól.

Egyéni vállalkozók:

Pozitívum

  • Amennyiben ismerünk megbízható szakembert, úgy lehet, hogy sokkal jobban járunk, ha magunk állapodunk meg velük. Ha szőrszálhasogatóak vagyunk például az asztalosmunkákat illetően, ne bízzuk másra a szakik kiválasztását.
  • Meglehet, olcsóbban kijövünk, ha nem iktatunk közbe generálost, de folyamatos ellenőrzés hiányában számolni kell a silány minőségű végeredmény kockázatával, ami adott esetben megsokszorozhatja a költségeket.
  • Közvetlenül mi felügyelhetjük a munka menetét, ami kifejezett előny, ha kényesek vagyunk minden derékszögre, vízszintesre és milliméternyi eltérésre.

Negatívum

  • Nagyobb felújítás esetében tulajdonképpen egy nyolcórás munkát veszünk a nyakunkba. Az alvállalkozókat magunknak kell felkutatni, nekünk kell ütemezni a felújítás menetét, és nekünk kell óránként ötször telefonálni, ha valaki vagy valami nem érkezik meg időben adott helyszínre.
  • Az alapanyagok beszerzése is a mi feladatunk lesz, amivel akár spórolhatunk is, ugyanakkor rengeteg plusz gondot jelent. Az anyagigazgatás nemcsak az áru megrendelésével jár, az anyagot őriztetni kell, a raklapokat vissza kell vinni, az építési törmeléket pedig el kell szállítani.
  • Ha a szakember nem ad számlát, akkor szó szerint hazárdjátékot játszunk a pénzünkkel.

Kiknek ajánlott?

Aki személyiségéből vagy beosztásából fakadóan képes emberek munkáját koordinálni, felügyelni és számon kérni, aki elég agilis és határozott ahhoz, hogyha szükséges, háromszor burkoltassa újra a fürdőszobát. A mostanában jellemző szakemberhiányos helyzetben tényleg csak az vállalja be a generálkivitelező munkáját, akinek van erre ideje, és adott esetben órákat tud a munkások feje felett állni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik