Élet-Stílus

Segítség! Tízévesen pornót néz a fiam!

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 10. 14. 19:00

Kétségbeesett levelet kaptunk egy névtelenséget kérő olvasónktól, amire szakértőnk válaszolt. Elindult a 24.hu új blogja, a Kérdezd a szexterapeutát - olvass tovább a részletekért!

Van egy 10 és fél éves fiam valószínűleg pornót nézett a laptopomon. A hálóban hagytam a gépem, és amikor délután bementem, arra lettem figyelmes, hogy nyitva van és bár be van kapcsolva, sötét a képernyő. Megnyomtam egy billentyűt és azt látom, hogy pornó megy rajta. Csak a fiam és én voltunk otthon, lehetséges, hogy már érdeklik az ilyen filmek?

– kérdezte levelében tőlünk egy anyuka, aki tudni szeretné, normális-e, hogy a fia pornófilmeket keres és néz a neten.

Természetes, hogy a szexualitás és a szerelem, az első csók, a szexuális élmények érdeklik a kamaszkorú gyerekeket. A gond az, hogy az interneten keresnek választ a kérdéseikre – ahogy egyébként a felnőttek is – anonim csoportokban, egymás közt, vagy a net más bugyraiban. Így lehetséges az, hogy a serdülőkorú gyerekek többsége látott már pornót, derült ki a Hintalovon Alapítvány felméréséből.

Milyen volt, mikor először mentél el?
Egy új kutatás szerint a gyerekek elsősorban az interneten keresik, amit tudni akarnak szexről – és ritkán kapnak megbízható információkat.

Ha egyszer pornót néz, beszippantja

Az alapítvány a Yelon szexedukációs internetes program keretében mérte fel, honnan tájékózodnak a 10-18 évesek a szexualitásról. A pornóval kapcsolatos megdöbbentő adatot alátámasztja a két évvel ezelőtti saját felmérésem, amit magyar pornóoldalak felhasználóival készítettem. Az elemzés leglényegesebb információja az volt, hogy a válaszolók több mint harmada 10-13 éves korában látott először pornót,  közel fele pedig 14-16 éves korban. A Hány éves kora óta néz pornót? kérdésre a vártnál sokkal többen adták azt a választ, hogy amióta először láttak pornófilmet életükben, azóta nézik folyamatosan. Nagyon kevés azoknak a fiúknak a száma, akik az első látott pornófilm után csak évekkel később tértek vissza a pornóoldalakra. A kutatásban, ami a pornónézési szokásokat és a merevedési zavarok kapcsolatát vizsgálta, összesen 1370 fő vett részt.

Mindkét felmérésből látható, hogy a serdülőkorú gyerekek pofonegyszerűen olyan tartalmakhoz jutnak az interneten, ami egyáltalán nem szakszerű és életszagú. Nemiséggel kapcsolatosan sztereotípiákkal találkoznak, és nem ritka, hogy erőszakos tartalomba futnak – gondoljunk csak a pornóldalakon nagy népszerűségnek örvendő mainstream szadozmazo irányra. Segítség nélkül aligha tudnak tájékozódni, a szülő és az iskola pedig akkor is nevel a szexuális felvilágosítás témakörében, ha hárítja a témát. A mai serdülők ki vannak szolgáltatva a médiának, a zenei slágerek szövegeinek, a reklámokban látható sztereotípiáknak, de még inkább az internetnek. Komoly hatással lehet ugyanis a későbbi szexuális életre, ha a 10-13 évesek sokkal többet látnak a pornón keresztül a szexről, mint ahogyan a korosztályuknak megfelelően kellene. Tévesen értelmezhetik, nem igazán fogják még fel, mit látnak, ha a pornóban azt nézik, ahogy például Rocco Siffredi éppen a vécécsészét nyalatja körbe egy nővel.

Saját fantáziára önkielégíteni > pornóra maszturbálni

A pszichoszexuális fejlődés 10-13 éves korban eléri a nemi érés kezdetét, azaz a fiúknál ez az első magömlés időszaka, a lányoknál pedig elkezdődik a menstruáció. A hormonrendszerük működése fokozódik ebben a korban, és leginkább az emóció, fantázia és a gondolataik síkján kellene elérniük, hogy a szexuális reagálókészségük a megfelelő ütemben fejlődjön. Ez azt jelenti, hogy jobb lenne, ha saját fantázián keresztül és nem a készen kapott pornófilmek alapján indulna be a szexuális vágyuk. Tizenéves korban a pszichoszexuális fejlődésnek megvannak a maga kötelező feladatai, ezek közt ott a leválás a családról, barátságok kialakítása kortársakkal, a saját test elfogadása, a nemi szerepek elsajátítása, az intim párkapcsolat létesítése, reális énkép, szexuális identitás kialakítása, a házasságról, családról alkotott kép fejlődése.

A pornófilmek fogyasztása 10-13 éves korban értelemszerűen keresztbe tesz a természetes fejlődésnek, egyrészt a saját testüket a pornószínészekéhez mérik majd, így a pornó gátolhatja a saját test elfogadását. Másrészt pedig a nemi szerepek elsajátítása és az intim párkapcsolat kialakítása is problémás lehet: ha például egy fiúgyerek rendszeresen pornóra önkielégít otthon, nagy valószínűséggel gátlásosabban áll majd az udvarláshoz és a szextől is mást vár, mint amit az életben megél. Az elvárásai egészen más szinten lesznek testileg és lelkileg. A nemi ingerek bevésődéséhez a saját fantázia szükséges, amit a valóságból kellene meríteni, nem a pornóból és a készen kapott képekből.

A fantázia indította önkielégítés fontos tanulási tevékenység, egyfajta pozitív visszacsatolás az agynak. Ezek a szexuális fantáziák próbacselekvések, amik elősegítik a későbbi szexuális viselkedést. Azonban ha az önkielégítést bűntudat, szégyenérzet vagy a lebukástól való félelem kíséri (márpedig a pornófilmek fogyasztása sok esetben ez utóbbival biztosan együtt jár), sérül a tanulási folyamat. Ezek azok az okok, amik a valós életben aztán korai magömléshez vezethetnek, felnőttkorban pedig ahhoz a gondhoz, hogy kézzel vagy szájjal kell rásegíteni a merevedésre, mert magától nem áll fel.

Mi a megoldás?

A harmonikus szexuális élet megalapozásához 10-16 éves korosztályban kiemelten fontos lenne a szexedukáció, és nemcsak a pornó miatt. Nem új információ, hogy a gyerekek nem kapnak megfelelő szexuális felvilágosítást, sem otthon, sem az interneten, de a szülők nagy része sem tudja, hogyan kellene kezelnie a kérdéseket, az iskolákban pedig egyáltalán nincs jelen a szexedukáció egyezményesített formában – általában, jobb esetben, valamelyik orvos szülő magyarázza el a főbb anatómiai változásokat és hívja fel a figyelmet a terhességre.

Rosszabb esetben vallásos védőnő mondja el, hogy a házasság előtti szex bűn, vagy egy rendőrnő igyekszik helytállni a kamaszok kérdéseire.

A helyzet siralmas és bár évente próbálkoznak a szexológusok tantervbe illő, életkornak megfelelő szexedukációs programot lobbizni, ezek a kísérletek egyelőre sikertelenek. A megoldás a korosztályoknak megfelelő, több témakörben (pornó, udvarlás, előjáték, csók, első magömlés, első menstruáció, terhesség, stb), folyamatosan zajló, a mai világnak megfelelő szexuális felvilágosítás lehetne, amit iskolai keretek közt könnyedén meg lehetne valósítani. Ennek híján marad az internet, vagy jó esetben egy-két óra valamelyik szexuálterapeutánál.

Kérdezd a szexterapeutát!

A 24.hu legújabb blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.