Élet-Stílus

Segítség! Tízévesen pornót néz a fiam!

Kétségbeesett levelet kaptunk egy névtelenséget kérő olvasónktól, amire szakértőnk válaszolt. Elindult a 24.hu új blogja, a Kérdezd a szexterapeutát - olvass tovább a részletekért!

Van egy 10 és fél éves fiam valószínűleg pornót nézett a laptopomon. A hálóban hagytam a gépem, és amikor délután bementem, arra lettem figyelmes, hogy nyitva van és bár be van kapcsolva, sötét a képernyő. Megnyomtam egy billentyűt és azt látom, hogy pornó megy rajta. Csak a fiam és én voltunk otthon, lehetséges, hogy már érdeklik az ilyen filmek?

– kérdezte levelében tőlünk egy anyuka, aki tudni szeretné, normális-e, hogy a fia pornófilmeket keres és néz a neten.

Természetes, hogy a szexualitás és a szerelem, az első csók, a szexuális élmények érdeklik a kamaszkorú gyerekeket. A gond az, hogy az interneten keresnek választ a kérdéseikre – ahogy egyébként a felnőttek is – anonim csoportokban, egymás közt, vagy a net más bugyraiban. Így lehetséges az, hogy a serdülőkorú gyerekek többsége látott már pornót, derült ki a Hintalovon Alapítvány felméréséből.

Milyen volt, mikor először mentél el?
Egy új kutatás szerint a gyerekek elsősorban az interneten keresik, amit tudni akarnak szexről – és ritkán kapnak megbízható információkat.

Ha egyszer pornót néz, beszippantja

Az alapítvány a Yelon szexedukációs internetes program keretében mérte fel, honnan tájékózodnak a 10-18 évesek a szexualitásról. A pornóval kapcsolatos megdöbbentő adatot alátámasztja a két évvel ezelőtti saját felmérésem, amit magyar pornóoldalak felhasználóival készítettem. Az elemzés leglényegesebb információja az volt, hogy a válaszolók több mint harmada 10-13 éves korában látott először pornót,  közel fele pedig 14-16 éves korban. A Hány éves kora óta néz pornót? kérdésre a vártnál sokkal többen adták azt a választ, hogy amióta először láttak pornófilmet életükben, azóta nézik folyamatosan. Nagyon kevés azoknak a fiúknak a száma, akik az első látott pornófilm után csak évekkel később tértek vissza a pornóoldalakra. A kutatásban, ami a pornónézési szokásokat és a merevedési zavarok kapcsolatát vizsgálta, összesen 1370 fő vett részt.

Mindkét felmérésből látható, hogy a serdülőkorú gyerekek pofonegyszerűen olyan tartalmakhoz jutnak az interneten, ami egyáltalán nem szakszerű és életszagú. Nemiséggel kapcsolatosan sztereotípiákkal találkoznak, és nem ritka, hogy erőszakos tartalomba futnak – gondoljunk csak a pornóldalakon nagy népszerűségnek örvendő mainstream szadozmazo irányra. Segítség nélkül aligha tudnak tájékozódni, a szülő és az iskola pedig akkor is nevel a szexuális felvilágosítás témakörében, ha hárítja a témát. A mai serdülők ki vannak szolgáltatva a médiának, a zenei slágerek szövegeinek, a reklámokban látható sztereotípiáknak, de még inkább az internetnek. Komoly hatással lehet ugyanis a későbbi szexuális életre, ha a 10-13 évesek sokkal többet látnak a pornón keresztül a szexről, mint ahogyan a korosztályuknak megfelelően kellene. Tévesen értelmezhetik, nem igazán fogják még fel, mit látnak, ha a pornóban azt nézik, ahogy például Rocco Siffredi éppen a vécécsészét nyalatja körbe egy nővel.

Saját fantáziára önkielégíteni > pornóra maszturbálni

A pszichoszexuális fejlődés 10-13 éves korban eléri a nemi érés kezdetét, azaz a fiúknál ez az első magömlés időszaka, a lányoknál pedig elkezdődik a menstruáció. A hormonrendszerük működése fokozódik ebben a korban, és leginkább az emóció, fantázia és a gondolataik síkján kellene elérniük, hogy a szexuális reagálókészségük a megfelelő ütemben fejlődjön. Ez azt jelenti, hogy jobb lenne, ha saját fantázián keresztül és nem a készen kapott pornófilmek alapján indulna be a szexuális vágyuk. Tizenéves korban a pszichoszexuális fejlődésnek megvannak a maga kötelező feladatai, ezek közt ott a leválás a családról, barátságok kialakítása kortársakkal, a saját test elfogadása, a nemi szerepek elsajátítása, az intim párkapcsolat létesítése, reális énkép, szexuális identitás kialakítása, a házasságról, családról alkotott kép fejlődése.

A pornófilmek fogyasztása 10-13 éves korban értelemszerűen keresztbe tesz a természetes fejlődésnek, egyrészt a saját testüket a pornószínészekéhez mérik majd, így a pornó gátolhatja a saját test elfogadását. Másrészt pedig a nemi szerepek elsajátítása és az intim párkapcsolat kialakítása is problémás lehet: ha például egy fiúgyerek rendszeresen pornóra önkielégít otthon, nagy valószínűséggel gátlásosabban áll majd az udvarláshoz és a szextől is mást vár, mint amit az életben megél. Az elvárásai egészen más szinten lesznek testileg és lelkileg. A nemi ingerek bevésődéséhez a saját fantázia szükséges, amit a valóságból kellene meríteni, nem a pornóból és a készen kapott képekből.

A fantázia indította önkielégítés fontos tanulási tevékenység, egyfajta pozitív visszacsatolás az agynak. Ezek a szexuális fantáziák próbacselekvések, amik elősegítik a későbbi szexuális viselkedést. Azonban ha az önkielégítést bűntudat, szégyenérzet vagy a lebukástól való félelem kíséri (márpedig a pornófilmek fogyasztása sok esetben ez utóbbival biztosan együtt jár), sérül a tanulási folyamat. Ezek azok az okok, amik a valós életben aztán korai magömléshez vezethetnek, felnőttkorban pedig ahhoz a gondhoz, hogy kézzel vagy szájjal kell rásegíteni a merevedésre, mert magától nem áll fel.

Mi a megoldás?

A harmonikus szexuális élet megalapozásához 10-16 éves korosztályban kiemelten fontos lenne a szexedukáció, és nemcsak a pornó miatt. Nem új információ, hogy a gyerekek nem kapnak megfelelő szexuális felvilágosítást, sem otthon, sem az interneten, de a szülők nagy része sem tudja, hogyan kellene kezelnie a kérdéseket, az iskolákban pedig egyáltalán nincs jelen a szexedukáció egyezményesített formában – általában, jobb esetben, valamelyik orvos szülő magyarázza el a főbb anatómiai változásokat és hívja fel a figyelmet a terhességre.

Rosszabb esetben vallásos védőnő mondja el, hogy a házasság előtti szex bűn, vagy egy rendőrnő igyekszik helytállni a kamaszok kérdéseire.

A helyzet siralmas és bár évente próbálkoznak a szexológusok tantervbe illő, életkornak megfelelő szexedukációs programot lobbizni, ezek a kísérletek egyelőre sikertelenek. A megoldás a korosztályoknak megfelelő, több témakörben (pornó, udvarlás, előjáték, csók, első magömlés, első menstruáció, terhesség, stb), folyamatosan zajló, a mai világnak megfelelő szexuális felvilágosítás lehetne, amit iskolai keretek közt könnyedén meg lehetne valósítani. Ennek híján marad az internet, vagy jó esetben egy-két óra valamelyik szexuálterapeutánál.

Kérdezd a szexterapeutát!

A 24.hu legújabb blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik