Élet-Stílus

Megkezdődött a menopauza az ötéves kislánynál, aki négyévesen már menstruált

Az ötéves Emily Doveren már első ránézésre látszik, hogy más, mint a korabeli kislányok. Sokkal nagyobb náluk.

Nemileg olyan fejlett, mint egy kamaszlány: megnagyobbodtak a mellei, szeméremszőrzete nőtt, a bőre pattanásossá vált, felnőttes lett a testszaga is, és elkezdett menstruálni. Mássága miatt a társai gyakran zaklatják.

Pedig Emily a legkevésbé sem tehet semmiről. A tüneteit egy ritka betegség, az Addison-kór okozza. Bár úgy tűnt, a kislány egészségesen született, néhány héttel később szokatlanul gyorsan kezdett növekedni, négy hónapos korában akkora volt, amekkorának egyéves korára kellett volna fejlődnie. Kétévesen kezdtek el nőni a mellei, és akkor jelentek meg az első pattanásai is.

A kislányt számtalan vizsgálatnak vetették alá, de már négyéves is elmúlt mire sikerült diagnosztizálni. Emily mellékveséi nem működnek megfelelően, így a szervezetéből két kulcshormon, a kortizol és az aldoszterol szinte teljesen hiányoznak.

A betegség a leggyakrabban 30 éves kor fölött jelentkezik, de előfordulhat gyerekeknél is, ám közülük is csak néhány olyan esetet regisztráltak, amelyekben az Addison-kór beindította a pubertást.

Emily Dover hormonterápiát kap, ami viszont a menopauza tüneteit váltotta ki nála. A kislányon emellett az autizmus tünetei is jelentkeztek, és a hormonbetegsége miatt szorongászavarai is vannak.

„Esélyt sem kapott rá, hogy normális kislányként éljen” – mondja Tam, Emily anyja. A 42 éves nőnek három gyermeke van, Emily a legfiatalabb. A kislány kezelésének költségei alaposan megviselik a családot, Tam ezért internetes gyűjtésbe kezdett.

„Reméljük, hogy végre pozitív változást hozhatunk a kislányunk életébe, hogy úgy érezhesse magát, mint egy normális ötéves kislány” – írja Tam az oldalon.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik