Élet-Stílus

Régi tetoválás okozott rákot egy ausztrál nőnél

A hóna alatt fejlődő csomók miatt ment orvoshoz egy 30 éves nő Ausztráliában. A vizsgálatok kiderítették, hogy a nő nyirokcsomói nőttek meg, és nem csak a hónaljában, hanem a mellkasában is. Az orvosok azt mondták, 99 százalékban biztosak benne, hogy a nőnek limfómája, vagyis nyirokrákja van.

A limfóma kialakulásáért az immunsejtek felelősek, azok okozták a nyirokcsomók duzzanatát. Amikor az orvosok jobban megvizsgálták a nyirokcsomókat, megdöbbenve vették észre, hogy a gyulladásukat tetoválófesték pigmentjei okozták.

A páciensnek 15 éves tetoválások voltak a hátán, és egy nem túl régi a vállán. Amikor eltávolították az egyik nyirokcsomót a hóna alól, majd mikroszkóp alatt megvizsgálták, immunsejtek egy csomóját találták rajta, melyek tele voltak a tetoválófesték pigmentjeivel

„A bőrnek megvan a saját védelmi rendszere, ami folyamatosan aktív. Ha idegen anyagot érzékel a szervezetben, mint amilyen a tetoválófesték, akkor működésbe léphet. Csakhogy a tintapigmentek túl nagyok ahhoz, hogy az immunsejtek megegyék, és megemésszék őket. A pigmenttel teli immunsejtek évek alatt jutottak el nő bőréből a nyirokcsomókig” – mondta el Dr. Bill Stebbins, a Vanderbilt klinika bőrgyógyászprofesszora a CNN kérdésére.

Az rejtély, hogy ausztrál nőnél miért 15 évvel később okozott tüneteket a tetoválás. Valami beindította az immunsejteket, de az orvosok egyelőre nem tudják, hogy mi. A páciensnek sokáig csak annyi tűnt fel, hogy a tetoválásai néha szokatlanul viszkettek, de csak néhány napig minden hónapban. A gyulladásnak, ami a nő nyirokcsomóiban jelentkezett, a bőrében nyoma sem volt.

„Olyasmi már előfordult, hogy a tetoválásra adott immunreakció melanómát, vagyis bőrrákot okozott, de az ausztrál nőé az első eset, amikor limfómát váltott ki. Egyelőre fogalmunk sincs, hogy ez milyen gyakran fordulhat elő, hiszen a legtöbb embernek semmilyen problémája nincs a tetoválással” – mondja Dr. Christian Bryant, a nő egyik orvosa.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik