Élet-Stílus

16 éve nem láttak ennyi havat Ausztriában szeptemberben

Hull a hó és hózik Ausztriában, ahol régen volt ennyire hideg és ennyire csapadékos az idő. Nyitnak is az első síterepek.

Magyarországon is érezni, hogy a globális felmelegedés megtorpant az utóbbi időben, és egész hűvös lett az idei szeptember (még a parlagfűszezon se tartott ki októberig). Az osztrákoknál nagy hegyek vannak, úgyhogy ők hatványozottan érzékelik, ha lehűl az idő, ilyenkor ugyanis alacsonyra száll a hóhatár.

Most arról ír a Síelők.hu az osztrák meteorológiai intézetre hivatkozva, hogy ritka hideg és ritka csapadékos időben volt részük a szomszédoknak. Az utóbbi három évtized átlagánál 1,5 fokkal volt hidegebb az alsó régiókban, konkrétan 2007 óta nem mértek ilyen alacsony hőmérsékletet ekkor. A hegyekben pedig 2001 óta nem volt példa ilyen zimankóra.

A szokásos csapadékmennyiségnél 30-40 százalékkal több hullott, de Karintiában a megszokott duplája esett. A 2164 méteren lévő Villacher Alpe mérőállomás rekordot mért: 78 centi hó hullott le egész hónapban. A salzburgi Sonnblick 3105 méteres csúcsán tíz olyan nap is volt, amikor a hóvastagság meghaladta az előző napit. A kapruni gleccserhez közeli Rudolfshütténél (2317 méter) az átlagnál 2,7 fokkal volt hidegebb a szeptember.

Ami a síelőknek nagy öröm, hogy mindezek miatt az összes osztrák gleccseri síterep ki tudott nyitni, akár két héttel is a tervezett nyitás előtt. Ez persze még nem jelent semmit az egész szezonra nézve, maximum a gleccsereken marad meg és hasznosul a hó.

(Kiemelt kép: Facebook/ Kitzsteinhorn)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik