Élet-Stílus

Durván beégették a nem jattoló vendégeken viccelődő éttermet

Az amerikai Denny’s Dinner gyorsétteremlánc, a vicces posztjaival elég jól működött a Twitteren. Az utolsó humorbombájuk azonban az arcukba robbant. Azzal próbáltak viccelődni, hogy szívtelenek azok az emberek, akik nem adnak borravalót a személyzetnek.

Az amerikai Twitterezőknek azonban nem tetszett a tréfa. Egyre többen gondolják úgy, hogy ideje lenne teljesen felszámolni a borravaló-kultúrát.

Az Egyesült Államokban nem egységesen működik a rendszer. Egyes részeken éppen úgy, mint Magyarországon, vagyis a vendéglátás frontvonalában dolgozóknak viszonylag alacsony a fizetésük, cserébe megtarthatják a vendégektől kötelezően elvárt jattot, vagy legalább annak egy részét.

A rendszer kényelmetlen a vendégnek: nem tudja, hol, mennyit kellene fizetnie a kiszámlázott összegen túl, ráadásul akkor is érzi a jattkényszert, ha egyáltalán nem elégedett a kiszolgálással. De kényelmetlen a felszolgálónak is, akinek nem fix a jövedelme, hanem kismillió tényezőtől függ. Az ellenőrizetlenül áramló pénz miatt pedig károsul az államkassza is. Jól csak a üzlet tulajdonosa jár, aki olcsón jut munkaerőhöz.

Erre hívták fel a Denny’s figyelmét is a twitterezők. Szerintük ugyanis nem annak üres a szíve, aki nem hagy borravalót egy étteremben, hanem annak, aki kevesebb, mint kétdolláros órabért fizet az alkalmazottainak. Volt, aki azt írta, gerinctelenség az étteremtől, hogy a vendégeit hibáztatja azért, mert a dolgozói túl kevés pénzt visznek haza.


Az In-n-out étteremlánc gyorsan megragadta lehetőséget, hogy közölje, náluk 13 dollárnál kezdődik egy dolgozó órabére, úgyhogy hozzájuk menjen az, akit zavar a kizsákmányolás. A twitterezők pedig velük értettek egyet. Többen írták, hogy a vendéglátósoknak inkább árat kellene emelniük, rendesen megfizetni az alkalmazottaikat, és végleg elfelejteni a borravalórendszert.

(via: Distractify)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik