Élet-Stílus

Két rendőr azt állítja, tudják ki ölte meg Tupac Shakurt

Számos összeesküvés-elmélet kering a kilencvenes évek raplegendája, Tupac Amaru Shakur halála körül. Hivatalosan annyit lehet tudni, hogy 1996. szeptember 7-én este, a 25 éves Shakur megnézte Mike Tyson Bruce Seldon ellen vívott boxmeccsét Las Vegasban, a producer Suge Knight társaságában.

A meccs után Tupac, Knight és a barátaik a producer Death Row nevű kiadójának klubjába indultak, autókonvojban. Shakur a producer sötét BMW-jének anyósülésén ült, a producer vezetett. Nem sokkal 11 után, egy piros lámpánál a rapper felállt a kocsiban, és a napfénytetőn kihajolva, egy mellettük álló autóban ülő nőket invitált a Club 662-be. Egy pillanat múlva egy régi fehér, Cadillac húzódott jobbról Kinght autója mellé. A fehér autó ablakai leereszkedtek, az utasai pedig szó nélkül elkezdtek pisztolyaikkal a rapperre tüzelni.

Shakurt négy lövedék találta el, egy a csípőjén, egy a karján, kettő pedig a mellkasán. Utóbbiak közül az egyik a jobb tüdejébe fúródott.

„Fuck you!”

Állítólag ezek voltak Tupac utolsó szavai. Annyit akart ezzel a helyszínre érkező rendőrökkel közölni, hogy nem hajlandó velük beszélni. A rappert kórházba szállították, és intenzív osztályra fektették. Nem sokkal később azért kellett mesterséges kómába helyezni, mert fel akart kelni az ágyból. Szeptember 13-án délután Tupac Amaru Shakur belső vérzés miatt meghalt. A holttestét már másnap elhamvasztották. A gyilkosai kilétére azóta sem derült fény.

Shakur hologramja a 2012-es Coachella fesztiválon (Fotó: Wikipédia)

A fura körülmények miatt sokan gondolják úgy, hogy Shakur ma is él, csak megrendezte a saját halálát. Mások azt állítják, tudják kik felelősek a haláláért. Legutóbb, a Fox szeptember 24-én, vasárnap este bemutatott, „Who Shot Biggie & Tupac?” című dokumentumfilmje ígért válaszokat a Shakur, illetve riválisa, az 1997. március 9-én meggyilkolt Notorius B.I.G. halála körüli kérdésekre.

Két rendőr, Tim Bennan és Robert Ladd azt mondják, biztosak benne, hogy Shakurt egy Orlando Anderson nevű férfi ölte meg, aki az egyik legveszedelmesebb utcai banda, a Crips tagja volt.

„Sok teória kering, de az eset pontosan az, aminek látszik: egyszerű, bandák közötti leszámolás. Tim és úgy gondoljuk, hogy Anderson volt a gyilkos” – mondta Ladd.

A comptoni nyomozók azt mondják, Anderson már 15 évesen a látókörükbe került, amikor valamilyen bandaügy miatt meg akart ölni valakit a Crips nevében. A férfi ellen gyilkossági nyomozás folyt akkor is, amikor Shakurt megölték. A Las Vegas-i rendőrség segítséget kért a két nyomozótól a Tupac gyilkosának felderítéséhez. Ők az informátoraiktól azt tudták meg, hogy Andersont nyilvánosan megverték a rapper emberei, ezért a férfi azt hangoztatta, hogy bosszúból meg fogja ölni Shakurt.

Másfél évvel Tupac halála után Andersont is utolérte a végzete: egy drogüzletből befolyt pénz miatt kitört lövöldözésben halt meg, harmadmagával, 1998 májusában. Évekkel később Brennan a comptoni rendőrség által lefoglalt fegyvereket vizsgált át, amikor a kezébe került egy 40-es kaliberű Glock, ép olyan, amilyennel Shakurt lelőtték. A ballisztikai teszt pozitív eredményt hozott, vagyis úgy tűnt, megvan a gyilkos fegyver. A nyomozást hivatalosan végző Las Vegas-i rendőrség azonban nem fogadta el a bizonyítékot, ezért elhalt a szál felgöngyölítése.

Újabb évek teltek el, Bennan és Ladd pedig új bizonyítékkal álltak elő. Anderson egyik régi barátja elismerte nekik, hogy valóban Anderson lőtte le Shakurt. A Las Vegas-i rendőröket azonban ez az információ sem érdekelte.

A dokumentumfilmesek nem feledkeztek meg arról az elméletről sem, amelyik szerint Suge Knight áll Tupac halála mögött. Rekonstruálták a gyilkosságot, és arra jutottak, hogy valóságos csoda, hogy míg Shakurt négy lövedék is eltalálta a golyózáporban, az autót vezető Knight csak felszínesen sérült meg, a fején egy fémszilánktól.

Suge a maga részéről a megrendezett halálról szóló elméletet mögé állt be. Azt mondta, amikor a lövöldözés után bement a kórházba, Tupac nevetgélt, ezért azóta sem fér a fejébe, hogy valaki, aki annyira jól volt a támadás után, az hogyan halhatott meg pár nappal később.

(via Metro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik