Élet-Stílus

Mi az? A nőknek is van, de nem látszik

Nyitva tartja a légcsövet és helyet biztosít a hangszálaknak – a férfiaknak nagyobb helyre van szükségük a mély hang miatt.

A nem is olyan rég múlt időkig a tudomány eredményei nem voltak széles körben ismertek, a tudás birtoklása hosszú ideig kiváltság volt. Ez persze nem jelentette azt, hogy a tömegeket ne izgatták volna a természet, a múlt és a jövőrejtélyei – meg is válaszolták őket legjobb tudásuk és élénk képzelőerejük segítségével. Számtalan mesés, legendás elmélet született így, mint például az ádámcsutka története.

Megakadt az almacsutka

Maga a szó mindent elmond, a kimerítőbb magyarázatért a bibliai időkbe kell visszamennünk, azoknak is szinte a legelejére, a bűnbeesésig. Az a bizonyos tiltott gyümölcs sokak szerint alma volt: Éva megette, majd adott Ádámnak is.

Úgy tűnik, a férfi mohóbb volt, mert a csutka megakadt a torkán, és azóta minden férfi nyakán ott látható az ádámcsutka eredendő bűne mementójaként.

Így történhetett? Nyilvánvalóan nem. Már csak azért sem, mert a nőknek és a gyerekeknek is van – és most már nevezzük tudományos nevén – pajzsporcuk, csak kisebb, nem annyira szembetűnő.

Utat nyit a levegőnek

A viszonylag hajlékony, rugalmas nyelőcsövet C-alakú porcok merevítik, ezek legfelül elhelyezkedő és egyben legnagyobb darabja, a pajzsporc. Majdnem teljes gyűrű, két vége összeér, kicsúcsosodik. Ezt nevezzük ádámcsutkának is

– magyarázza a 24.hu-nak Bárdos György, az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára.

Szerepe kettős. Életbevágóan fontos abból a szempontból, hogy kifeszítve tartja a garatot, biztosítja a levegő akadálytalan útját. Nélküle a légcső összeesne, összetapadna, az ember pedig megfulladna.

Helyet ad a hangszálaknak

Másrészt a pajzsporc ad helyet a hangszálaknak, és ezzel már szinte el is árultuk, miért nagyobb a férfiaké. A mélyebb hangokhoz hosszabb és vastagabb húrok szükségesek az ember torkában éppúgy, mint a hegedűn.

A férfiak hangszálainak tehát több hely kell, ezért ádámcsutkájuk nagyobb, „kívülről” is jól látható.

Egyes nőknél is kialakulhat férfias pajzsporc, ezen műtéti beavatkozással lehet segíteni – említi meg a professzor. Ez a fontos kis porc születésünk óta megvan, mérete a mutálással egy időben indul növekedésnek a fiúknál.

(Kiemelt kép: Eric Audras / AltoPress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik