Élet-Stílus

Lányuk születésekor tudták meg, hogy testvérek

Rose-Marie és Hervé több mit tíz évvel ezelőtt, 2006-ban ismerkedtek meg, a Franciaország északi részén fekvő Aube régióban. Az akkor 35 éves nő, és 42 éves férfi egymásba szerettek. Három évvel később megszületett kislányuk, Océane.

Amikor a kislány születési anyakönyvi kivonatát intézték, Rose-Marie és Hervé megtudták, hogy valójában féltestvérek. Ugyanattól az anyától születtek, de mindkettőjüket örökbe adták. Különböző nevelőszülőknél nőttek fel, így soha sem tudtak egymásról.

Az eset csak azért látott nyilvánosságot, mert Rose-Marie, bár az édesanyja Océanenak, hosszú jogi csatát kellett megvívnia azért, hogy a bíróság törvényes szülőként ismerje el. A francia jog szerint, ha egy gyermek vérfertőző kapcsolatból születik, csak egyik szülőt lehet legális gyámként elismerni.

Amikor Cherbourg egyik ügyésze értesült a család szituációjáról, eljárást indított, aminek végén a bíróság arról határozott, hogy megfosztja az anyát a szülői jogaitól, és előírta, hogy kislánynak új születési anyakönyvi kivonatot kell kiállítani, amiben csak az apja neve szerepel – írja a The Local francia kiadása.

Rose-Marie megfellebbezte az ítéletet. Az ügyvédje azzal érvelt, hogy a kislányt születése óta az anyja neveli, az apa nem vitatja a nő szülői jogait, és nem is kíván szoros kapcsolatot fenntartani a lányával. A caeni bíróság nemérégiben úgy döntött, hogy a gyermek érdekeivel ellentétes az anya kizárása, ezért a vérfertőzés ellenére, Hervé mellett Rose-Mariet is elismerték törvényes szülőként.  Az eset precedenst teremthet a francia jogban.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik