Élet-Stílus

5 párkapcsolati gond, ami már az elején is látszik, és idővel csak nőni fog

A pár hónapos párkapcsolatok már elővetítik azokat a gondokat, amik beárnyékolhatják idővel a kapcsolatot. Ilyen a féltékenykedés, az, ha semmilyen közös tevékenység nincs, ha képtelenek megoldani a problémákat vagy ha a se vele-se nélküle érzés jellemzi a szerelmet. Ezekből egy is elég sok.

Az örökös féltékenykedés, az, ha semmi közöset nem csinál együtt a két ember, ha nincs kémia vagy nagyon kevés van, ha teljesen eltérő szokásaik vannak, semmit nem tudnak együtt csinálni, továbbá ha nem tudnak kommunikálni egymással, azaz nem tudják megbeszélni a problémákat, hanem vagy szexelnek, szakítanak helyette mind olyan okok, amiknek vannak jelei a kapcsolat elején. Ezek jellemzően olyan gondok, amik nem egymással alakulnak ki, a párok nem egymást rontják el, hanem egy-egy adott ember saját személyiségéből, problémáiból, gyerekkorból hozott mintáiból adódhatnak ezek a problémák.

Féltékenység

Ha már legalább fél éve tart a kapcsolat, a párok általában túlesnek az első kisebb-nagyobb veszekedéseken. Ilyenkor szokott kiderülni, hogyha az egyik fél féltékeny, bár ennek mélysége és tartóssága a kapcsolat elején még teljes homály. A betegesen féltékenyek a partnerük csetjeit is olvasgatják, levelezéseiket figyelik, telefonhívásaikat ellenőrzik – és sajnos erre megvannak a maguk módszerei. A kevésbé féltékenyek beérik azzal, ha váratlanul fel-felbukkannak olyan helyszíneken és találkák alkalmával, ahol semmi keresnivalójuk, és láthatóan csak ellenőrzik szerelmük szavait. Az ilyen típusú féltékenységnek komoly félelem az alapja, ami nem a célszemély gondja, hanem a féltékenykedőé. Féltékenységgel még senki nem nyert háborút, azonban szépen, alaposan tönkre lehet tenni a tökéletesen induló párkapcsolatot. A féltékenységet szakember segítségével kezelni kell, általában gyerekkorból eredeztethető kötődési gondok, anyával-apával való kapcsolat milyensége, biztonságérzet hiánya, önbizalomhiány, önértékelési zavar állhatnak a háttérben.

Ha nincs vagy kevés a kémia

Rengeteg ember éveken át azt sem tudja, mi az a kémia, aztán egyszer csak találkoznak valakivel, akivel annyira működik, hogy egy röpke csóktól is azonnal tűzbe jönnek. Ha a kémia megvan, akkor az örökké meglesz két ember között, és a szex tényleg olyanná válik, ami megadja a teljes testi-lelki kötődést. A szexuális kompatibilitás már a legelső szexuális együttléteknél megmutatkozik, ha akkor elégedetlen az egyik vagy másik fél, ha nehézkesen megy, sok bénázással, ha inkább olyan érzelmileg, mint egy maszturbálás, ha nem érzik igazán egymás testét, akkor ezek intő jelek arra, hogy tovább kell állni. Ez ugyanis a hónapok, évek elteltével csak lefelé megy majd, nem pedig növekszik – ez utóbbiért tenni kell a tartós párkapcsolatokban.

Teljesen eltérő hobbik, szokások

Nem véletlen, hogy a hobbin keresztül a legkönnyebb és a legsikeresebb ismerkedni, kivéve, ha valakinek az a hobbija, hogy egyedül modellezget és ragasztgat a szobájába zárkózva. A tánc, a blogolás, a képzőművészet, a főzés, a zene, a divat iránti érdeklődés, a sportok mind olyan hobbik, amikhez rengeteg esemény társul. Például a zenei ízlés máris egy kapcsolódási pont lehet: attól függően, hogy ki milyen zenét szeret, számtalan koncert ad lehetőséget arra, hogy hozzászóljunk valakihez. Azonban ha a hobbijaink eltérőek, és amíg az egyik fél legszívesebben minden szabadidéjében csak gyúrna a teremben, a másik pedig otthon rajzolgatna, nem biztos, hogy hosszú távon képesek lesznek fenntartani a kapcsolatot. A közös hobbik, közös kikapcsolódási tevékenységek a mindennapokban összetartják a két embert: a közös sport vagy a sakkozás, más, egyéb játékok újabb kapcsolódások a társas együttlétben. Azt is célszerű észben tartani, hogy minél több új helyzetben látjuk a szerelmünket, annál jobban megismerjük más-más oldaláról és szituációkból, és annál vonzóbb lesz a szemünkben.

Problémamegoldás hiánya

Az óriási veszekedés utáni szex a legrosszabb, amit tenni lehet, ezzel ugyanis nem megoldottuk a gondokat, hanem levezettük a feszültséget. Persze van olyan helyzet, hogy pont a szex hiánya okozza a feszültséget, de ez igen ritka. A problémák és konfliktusok valójában feladatok, amiket együtt, közösen kell megbeszélni. Az egyéni igényekből adódó súrlódások gyakori oka a félreértés és a kommunikáció minőségének hiánya.

Gyakori, hogy az egyik fél feladja a saját igényeit a másik kedvéért, és idővel kirobban a passzív fél, hogy soha nem az van, amit ő akar. A mindig és soha szavakat igyekezzünk mellőzni a szótárunkból, értelemszerűen olyan nincs, hogy MINDIG és olyan sem, hogy SOHA. Biztos, hogy voltak kivételek, ezek a szavak és az ilyen típusú veszekedések csak eltorzítják a valóságot. Ha az egyik vagy mindkét fél olyan típusú ember, hogy a vitákban csak az a fontos számukra, hogy győztes és vesztes pozíciókat határozzanak meg, akkor az egyetlen amit javasolni lehet az a menekülés. Ez annyira eltávolítja egymástól a két embert, és olyan sebeket ejthetünk egymáson, amiből nehéz kimászni. Nem győztes és vesztes van a vitában, hanem két ember, akik elhatározták, hogy együtt akarnak élni, a lehető legboldogabban egymással – tehát erre is törekszenek a viták megbeszélésénél, nem pedig azon, hogy uralkodjanak a másik felett.

Kötődési gondok

A másik után kiskutyaként loholó fél nem szerelmet él meg, hanem valójában szenved és kicsit sem boldog. A közös élet a párkapcsolatban nem azt jelenti, hogy valakinek fel kell adnia a saját életét. Csak és kizárólag olyan emberek tudnak hosszú távon egészséges és harmonikus életet megélni párkapcsolatban, akik egyedül is képesek erre. A túl intenzív, már-már terhes ragaszkodás a partnerhez kötődési zavart mutat, ahogy a fent említett féltékenység is, illetve az is, ha a se vele se nélküle érzés jellemzi a kapcsolatot. Az örökös szakítás és pórázon rángatás, a partner rövid pórázon tartása mind arra utalnak, hogy gyerekkorból hozott gondok állhatnak a háttérben. Ezeken lehet változtatni, nem kell senkinek sem együtt élnie felnőttkorában mindazzal a rossz élménnyel, amit korábban megélt. Tudatosan lehet változtatni a viselkedésen, ha egyedül nem megy, akkor szakembert érdemes felkeresni.

Szerzőnk korábbi cikkei ide kattintva találhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik