Élet-Stílus
PHILADELPHIA, PA - JULY 31: Mike, 22, a heroin addict who began using opiates when he was 13, pauses to shoot-up by a railway underpass in the Kensington section of Philadelphia which has become a hub for heroin use on July 31, 2017 in Philadelphia, Pennsylvania. Today was the first day of a long anticipated clean-up of one of the largest open air drug markets on the East Coast. Hundreds of outreach workers, city employees and Conrail workers started to clear an area of heroin users from a stretch of train tracks in Philadelphia's Kensington section known as El Campamento. Over 900 people died last year in Philadelphia from opioid overdoses, a 30 percent increase from 2015. As the epidemic shows no signs of weakening, the number of fatalities this year is expected to surpass last year's numbers. Heroin use has doubled across the country since 2010, according to the DEA, part of an epidemic of opioid abuse that began in the 1990s, when doctors began prescribing higher doses of powerful painkillers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP

A heroin olyan, mint Jézus csókja

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 09. 15. 19:02

Amikor Necia Freeman meg akarta tudni, hogy miért jó és addiktív a heroin, egy függő azt válaszolta neki:

betépni a herointól olyan, mintha megcsókolna Jézus.

Necia önkéntes Huntingtonban, a túladagolás fővárosában. A nyugat-virginai városban az amerikai átlaghoz képest tízszer többen halnak meg túladagolás miatt. Tavaly augusztusban volt olyan nap, amikor 28 túladagolásos esethez riasztották a mentőket. 26-an túlélték, ketten meghaltak. Necia elindított egy önkéntes hálózatot, hogy segítsen az utcán rekedt függőknek, hogy élelemhez és professzionális segítséghez jussanak.

Ő az egyik szereplője a Herion(e)-nak,  annak a rövid dokumentumfilmnek, ami Huntington és környékének valóságát mutatja meg három nő szemszögéből. Necián kívül Jan Rader tűzoltó-orvos és Patricia Keller bírónő próbálja a függőket jobb útra terelni, mindenki a saját eszközével. Az orvos Naloxone injekcióval éleszti újjá azokat, akiknek a kábítószer miatt leáll a légzésük. Ha élnek a lehetőséggel, mehetnek rehabra, ha nem, jöhet az újabb adag. A bírónő emberséges szankciókkal mutatja meg, nem következmények nélküli, ha valaki a kábítószert választja a tisztes polgári élet helyett.

Nemcsak egy, hanem több generációt is elveszítettünk

– Jan Rader foglalja össze, milyen óriási problémát jelent a tomboló ópiátjárvány Amerikában.

A probléma nagyjából öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor a hatóságok úgy próbálták visszaszorítani a fájdalomcsillapítók alkalmazását, hogy szigorították azok elérését. Bár tényleg nehezebb lett hozzájuk jutni, a fájdalomcsillapító-függők más szert találtak: a heroint. Vagy az annál még erősebb szintetikus ópiátot, a fentanilt, ami akár százszor is erősebb hatású lehet a morfiumnál, és ötvenszer a heroinnál. És ugyanannyiszor halálosabb is.

Megállíthatatlanul pusztít a heroinnál százszor halálosabb kábítószer
Drogfüggővé tettek egy nemzetet, majd a dílerek karmai közé lökték.

A dokumentumfilm rendezője Elaine Sheldon tavaly februárban kezdett forgatni, és májusig követte a három nő munkáját. Ez nem a heroinról szól, hanem azokról, akik a legkeményebben dolgoznak azért, hogy megváltoztassák Huntingtont – mondja.

Nyitókép: Spencer Platt/Getty Images/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.