Élet-Stílus

A magyarok fele biciklizik

Háromszor annyian használják közlekedési eszköznek a kerékpárt, mint ahányan kikapcsolódáshoz.

A magyar lakosságnak közel fele, a budapestieknek pedig negyede közlekedik legalább alkalmanként biciklivel – derül ki a TNS Hungary reprezentatív felméréséből, amelyet a Magyar Kerékpárosklub számára készített.

2015 nyarához képest országosan 1, Budapesten 5 százalékkal többen ültek biciklire, amelyet országosan háromszor annyian használnak munkába járáshoz, bevásárláshoz, ügyintézéshez, mint kikapcsolódáshoz. Budapesten viszont csak harmadával többen használják közlekedési eszközként, mint sportoláshoz.

A Dél-Alföldön élők 80 százaléka közlekedik alkalmanként biciklivel, második helyen Észak-Magyarország áll 68 százalékkal, Nyugat-Dunántúl a harmadik 57 százalékkal. A férfiak 52, a nők 45 százaléka jár biciklivel legalább kéthetente. A korcsoportok között a 18-29 évesek vezetnek 55 százalékkal, de az 50-59 évesek 47 százaléka is legalább kéthetente egyszer biciklivel megy valahova.

Télen is egyre többen bicikliznek a kutatás szerint – januárban az ország lakosságának 44 százaléka és a budapestiek 10 százaléka közlekedett biciklivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik