Élet-Stílus

Hosszabb merevedés, későbbi elélvezés: férfiak a szexuálterapeutánál

Amikor a férfi teste megfelelően működik, akkor reggel spontán merevedésre ébred. Életkortól függetlenül így zajlanak a férfiak reggelei, ez a természetes. Ennek elmaradozása, időszakos eltűnése intő jele annak, hogy valami nincs rendben.

Szexuálterápia és természetesen orvosi kivizsgálás is segíthet, a terápián korosztálytól függetlenül az a cél, hogy ha a férfi megkíván valakit, akkor merevedése legyen, mégpedig 100 %-os, spontán. Azaz ne kézi vagy száj általi vezérléssel, félmereven próbálkozzon a szexszel, hanem teljes harci készültségben. Ez a férfi pszichéjének egyik fontos összetevője, ami hatással van az önbizalomra és az énképre, annak ellenére, hogy a szex célja nem a dugás és az orgazmus.

A férfiak általában azt a vágyat fogalmazzák meg a terapeutáknak négyszemközt, hogy hosszabb ideig tartó merevedést szeretnének elérni, vagy azt szeretnék, hogy sokkal később élvezzenek el, mint ahogy éppen történik. Sokan leblokkolnak a behatolás előtt, működik, megvan a 100 % merevedés spontán, majd közvetlenül azelőtt, hogy betennék, leblokkolnak. A görcsösség ilyenkor a fejben van:

de jó lenne, ha összejönne, a francba, megint nem fog összejönni.

A felsülésnek vannak következményei, már az első ilyen jelenet után felmerül a férfiben a kérdés: Vajon legközelebb is ugyanez lesz? Ugyanígy leállok?

Tényleg bármi lehet az ok

Számos lelki oka van annak, ha a merevedés nem megfelelő, például, hogy az első szexuális élmény nem volt jó, vagy jóval idősebb nővel történt meg a szüzesség elvesztése. Az is oka lehet, ha valamelyik korábbi vagy akár a jelenlegi párkapcsolatában alkut kötött, vagy esetleg nem nőhöz kötődően, hanem önmagával kötött valamiféle megállapodást. A túlzott stressz, az élet más területein való nehézkes boldogulás mind okok lehetnek. Ezek tudattalanul ott működnek a háttérben, és hatással vannak arra, hogy a férfi elveszítette a kontrollt a pénisze felett. A túl korai élvezés vagy a nem megfelelő erősségű merevedés ugyanis ezt jelentik valójában.

A probléma 90 %-ban gyógyítható kognitív viselkedésterápiával.

Ha nem áll fenn testi probléma, betegségek vagy azok következményei – azaz nem a szívbetegségre szedett gyógyszerek, nem a cukorbetegség -, vagy esetleg születési rendellenesség áll a merevedéssel kapcsolatos gondok hátterében, akkor kitartó gyakorlással vissza lehet szerezni a kontrollt a pénisz felett. Ehhez azonban ismerni kell az összes olyan életvitelből adódó tényt, ami befolyásolhatja a gyakorlás kimenetelét. Ha van partner, akkor a vele való kapcsolat részletei, a partner viselkedése és a szexuális élet részlete is fontos. Az például fontos részlet, hogy az előjátéknál mindaddig, amíg a farok puha, addig a partner ne stimulálja. A pénisz megszokja az ingert, berögzül, hogy kell egy intenzívebb stimulálás, és reflexszerűen ahhoz igazodik a merevedés. Ez rossz.

Ahogy az is rossz, ha a partner nem megfelelően kezeli a merevedési gondokat. Ha például valakinek olyan a partnere, hogy a férfi merevedési gondjaira úgy reagál, hogy beöltözik domina szettbe és egyre kirívóbb öltözködésével igyekszik szexuálisan vonzó lenni, épp az ellenkező hatást éri el. Ilyenkor célszerű, ha a nő nem le, hanem felöltözik és ha kerüli a szexre irányuló direkt viselkedést. A merevedési gondokkal küszködő férfi ezektől még inkább stresszel, retteg, hogy nem fog megfelelni, megint nem fog menni.

Nem kell senkinek sem együttélnie a szexuális gondokkal, a szégyennel, a bűntudattal és a megfelelési kényszerrel. A kognitív viselkedésterápián van mód változtatni, és ehhez partnernek is valamennyire részt kell vennie a merevedési gondok megoldásában. A cél minden esetben az, hogy tartós merevedést ígérő gyógyszerek nélkül, akkor álljon és addig, ameddig a férfi óhajtja – ésszerű kereteken belül természetesen, de hozzá lehet szoktatni a péniszt ahhoz is, hogy akár 20 percig álljon spontán 100 %-osan mereven.

Szerzőnk korábbi cikkei ide kattintva találhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik