Élet-Stílus

Meglepetés: összefüggést mutattak ki a fiatalkori alkoholfogyasztás és a korai szexuális élet között

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 14:13

Egy új kutatás szerint azok a tinédzserek, akik korán kezdenek alkoholt fogyasztani, jóval hamarabb kezdik el a szexuális életüket, mint a társaik. Az adatok nem szerinti bontásából kiderül, hogy a fenti állítás különösen a fiatal lányokra igaz.

A tanulmányt a bloomingtoni Indiana University munkatársa Kelly Ann Doran jegyzi, aki az eredményeiről telefonon számolt be a Reuters-nek.

Bár az elmúlt években javult a helyzet az Egyesült Államokban, de még így is nálunk a legmagasabb a fiatalkori terhességek aránya a nagy nyugati országok között.

– mondta Doran, majd hozzátette, hogy ez egy hatalmas probléma és minél hamarabb meg kell találniuk az okát, hogy miért vállalják be a fiatalok a kockázatos szexuális együttléteket.

Doran és a kollégái összesen 4079 férfi és 4059 női mintát vizsgáltak meg, az adatokat egy 1997 óta működő adatbázistól kapták, ahol az alanyok életét 12 és 16 éves koruktól végig követték egészen 25 és 31 éves korukig. A kirívó esetektől eltekintve szinte az összes alany a 15. születésnapja előtt fogyasztott alkoholt, az első szexuális együttlét pedig átlagosan 16 éves kornál következett be.

Azoknál az alanyoknál, akiknél 14 éves kor előtt történt meg az első alkoholos ital elfogyasztása, dupla akkora volt az esélye, hogy rövid időn belől elveszítik a szüzességüket. A tanulmány szerint a 13 éves kor előtti alkoholizálás esetén ugyanez az arányszám már négyszeres.

Dr Ariella Deutsch, a Sanford Research kutatója szerint a rendszer ott hibázik, hogy ezeket a problémákat külön próbálják meg kezelni, külön csoportok vannak a korai alkoholfogyasztás visszaszorítására, külön foglalkoznak a drogok veszélyeivel, és megint csak külön a kockázatos szexuális együttlétekkel. Deutsch ezzel szemben azon a véleményen van, hogy ezek a problémák mind összefüggnek, és egymástól nem elkülöníthető dolgok.

A leghatásosabb az lenne, ha egységesen tudnának fellépni ellenük.

– zárja mondandóját Dr Deutsch.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.