Élet-Stílus

Trump is figyelt az isteni jelre

Mintegy 200 millió amerikai nézte a szabadban Oregontól Dél-Karolináig az évszázad napfogyatkozását.

Az Egyesült Államokban véget ért az évszázad napfogyatkozása, amely miatt szinte népvándorlás kezdődött vasárnap, mivel előre pontosan megjelölték a helyeket, ahonnan legjobban látszott. Az Egyesült Államokat átlósan átszelve, a nyugati Oregon államtól a keleti parti Dél-Karolináig 14 szövetségi államon át húzódott a sáv, ahol speciális szemüveggel látni lehetett. Sajtóhírek szerint mintegy 200 millió amerikai követte figyelemmel a természeti jelenséget. 99 év óta ez volt az első teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban. Az érintett szövetségi államok két-három percig – amíg a Hold teljesen elfedte a Napot – teljes sötétségbe borultak.

Pokoli árak

Másfél- és hétmillió közöttire becsülik azok számát, akik a 14 államba utaztak. Az óriási érdeklődéssel együtt emelkedtek az árak is a napfogyatkozás sávjában. Egy amerikai lap szerint Wyoming államban, ahol kiválóan lehetett látni a Hold eltakarta Napot, az egyik nagyon szerény motelban is egyetlen éjszakára 2100 dollárért kínálták még csütörtökön az utolsó kiadó szobákat, de később már sehol sem lehetett szálláshoz jutni. A Tennessee államban lévő Nashville városában már hónapokkal ezelőtt foglaltak szállodai szobákat.

Cipő, fánk, szemüveg

Egy hajózási társaság egyhetes “napfogyatkozás hajóutat szervezett”, a Nike sportszergyártó cég fekete sportcipőket dobott piacra a napfogyatkozás idejére. Reklámjában azt hirdette: “Ebben jó sétálni a napfogyatkozás idején.” Keserű csokoládés bevonattal készített fánkok is megjelentek a boltokban, a forgalmazó így akart emlékeztetni a napfogyatkozásra. Az országutak mentén nagy táblák hívták fel a figyelmet a “Napfogyatkozás Hétfőjére”, sok minifesztivált is rendeztek. A planetáriumok és múzeumok már a múlt héten kitették a táblát, hogy “a napfogyatkozáshoz szükséges szemüvegek már elkeltek”.

CBN: “isten jelzése”

Volt, ahol napfogyatkozás-partit szerveztek, másutt sportversenyt hirdettek. Sokan figyelték a brit Bonnie Tylert, aki erre az alkalomra adta elő A szív teljes napfogyatkozása című dalát, ezt élőben sugározta több televíziós csatorna és internetes portál. Voltak, akik kifejezetten erre a pillanatra időzítették esküvőjüket.

A CBN keresztény televízió arról készített műsort, hogy a napfogyatkozás “isten jelzése”. Rengetegen követték a napfogyatkozást a közösségi médiában és a tévékben, a politikai eseményeket háttérbe szorította a látványosság. A National Geographic az egész napot a témának szentelte. A híres New York-i Times Square-en kivetítőn figyelték a napfogyatkozást, a washingtoni Smithsonian múzeum a vetítés mellé népszerű tudományos előadást is szervezett.

A napfogyatkozás helyi idő szerint későn délután “lépett ki” az Egyesült Államok területéről, Dél-Karolinánál. A dél-karolinai atomerőműnél ünnepséggel várták a napfogyatkozás-nézőket, ingyen hotdogokat és fagylaltot szolgáltak fel nekik. Közben pedig olyan dalok csendültek fel, mint a Blue Moon vagy a Here Comes the Sun. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik