Élet-Stílus

Így várja Amerika a napfogyatkozást – képgaléria

Így várja Amerika a napfogyatkozást – képgaléria

Kilencvenkilenc éve nem volt teljes napfogyatkozás az Amerikai Egyesült Államokban a nyugati parttól a keleti partig, így nem csoda, hogy sokan kíváncsiak voltak rá.

Az emberiség történetének egyik legnagyobb közönséget vonzó látványossága lesz az Egyesült Államokban hétfőn látható napfogyatkozás – állítják szakértők. Az egész országot átszelő sávban látható lesz, ahogy a Hold rövid időre teljesen kitakarja a Napot, így annak csak külső légköre, koronája látható az égbolton, és ezt nem csak élőben, hanem a közösségi médián és egyéb közvetítéseken keresztül is sokan fogják nyomon követni.

Fotó: AFP/Scott Olson

Az “amerikai sötétség” hetek óta lázban tartja a tudósokat és a lakosságot. Az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban látható égi jelenség mintegy két és fél percig fog tartani. Ezen a területen nagyjából 12 millióan élnek, további 200 millióan pedig egy napi utazásra. Ráadásul a Hold árnyéka 20 nemzeti parkon is átvonul.

Fotó: AFP/Justin Sullivan

Rengetegen utaztak el Oregon, Idaho és Wyoming távoli nemzeti erdőségeibe és parkjaiba, hogy onnan csodálják meg a természeti jelenséget, míg mások például egy illinoisi focistadionba váltottak jegyet, hogy tömegben élvezzék a látványosságot.

Fotó: AFP/Mandel Ngan
Fotó: AFP/Justin Sullivan
Fotó: AFP/Scott Olson
Fotó: AFP/Robyn Beck
Fotó: AFP/Brendan Smialowski
Fotó: AFP/Mandel Ngan
Fotó: AFP/Robyn Beck
Fotó: AFP/Stan Honda
Fotó: AFP/Stan Honda

(MTI)

Olvasói sztorik