Élet-Stílus

Baltimore: egy másik világ, a keleti-parton

Egy amerikai keleti parti utazás alkalmával mindenképp érdemes megnézni Maryland állam legnagyobb városát. Baltimore Washington DC és Philadelphia között van, mindössze 1-2 órás távolságra a két várostól, mégis mintha egy másik világba csöppenne az ember.

Baltimore az Amerikai Egyesült Államok huszadik legnépesebb városa. A Chesapeake-öböl partján fekszik, a Patapsco folyó közelében, Anne Arundel megye délről határolja. Baltimore megye szinte egészen körbeveszi a várost, de politikailag teljesen független tőle. Forgalmas kikötőváros, Maryland állam kulturális és kereskedelmi központja.

Baltimore számtalan élményt kínál az odalátogatóknak, akár történelemről, múzeumokról, romantikus partszakaszról, vízi sportokról vagy gasztronómiáról legyen szó.

Fotó: Koczka Máté

Inner Harbor

Turistaként érdemes elsőként az Inner Harbort célba venni Baltimore-ban. A hangulatos kikötőben több kilométer hosszan látványosságok, múzeumok, éttermek és kávézók sorakoznak. Itt található a város legnépszerűbb kilátója, a hatalmas National Aquarium, az American Visionary Art Museum és a Maryland Science Center is. A kikötőben számos “múzeumhajó” állomásozik, s innen indulnak a városnéző hajók is, amelyekkel bejárhatjuk Baltimore izgalmas partszakaszát. A városnak különféle becenevei vannak, melyek közül talán a “Crabtown” (rákváros) a leghíresebb. Nem véletlen, hiszen a városban található a legtöbb tengeri élőlényt árusító hely, főleg az Inner Harborban. A városi szuvenírek legtöbbje is rákkal ábrázolja Baltimore-t.

Fotó: Koczka Máté

Fell’s Point

Baltimore másik egyre menőbb helye a Fell’s Point környéke, ahová sétahajóval is eljuthatunk. A hangulatos negyed régi házait szépen felújították, ma a művészetek, a gasztronómia és a szórakoztatóipar körül forog minden errefelé. A klasszikus városnéző túrák mellett itt akár kifejezettan gasztro túrához is csatlakozhatnak azok, akik mélyebben szeretnénk megismerkedni a helyi klasszikusokkal.

Fotó: Koczka Máté

Múzeumok

Érdemes felkeresni a város híres múzeumait a Baltimore Museum of Industry-t, amely egy ipari kiállítás, a Baltimore Museum of Art-t, amely egy művészeti gyűjtemény többek között Van Gogh, Picasso festményekkel, illetve a Walter’s Art Gallery-t, ahol antik görög és római alkotásokat tekinthetünk meg. Szintén nagyon izgalmas múzeum, főleg családoknak és a téma kedvelőinek a B&O Railroad Museum, ahol az USA első vasúti szerelvényeivel ismerkedhetünk meg, a gyerekek pedig terepasztallal és vonatos játékokkal játszhatnak.

Fotó: Koczka Máté

Edgar Allan Poe

Baltimore-ban járva felfedezhetjük Edgar Allan Poe otthonát is. Az amerikai romantikus irodalom egyik legjelentősebb költő-írója emléke előtt egy külön múzeum tiszteleg, amely bemutatja életét, lakókörnyezetét, alkotásának folyamat és halálának körülményeit is.

Piacok

Ha tehetjük, érdemes ellátogatni Baltimore piacainak egyikére is. Az egyik legjobb választás a világhírű Lexington Market, ahol a helyi termelők friss árui mellett számos büfével, kisebb étteremmel is találkozhatunk, amelyek hamisítatlan amerikai ételeket kínálnak. Arról nem is beszélve, hogy egy kis piacozás jó alkalmat ad elvegyülni egy kicsit a helyiekkel.

Fotó: Koczka Máté

Baltimore belvárosa és az Inner Harbor környéke biztonságos a turisták számára, de egyes negyedekben erős a bűnözés, erről utazás előtt mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik