Élet-Stílus

Szexvideókkal zsarolták a román püspököt

Az ortodox egyház lemondásra kényszerítette a teológus hallgatókkal szexelő Corneliu Barladeanut.

Szexbotrányba keveredett a moldvai Huszváros ortodox püspöke. Corneliu Barladeanu a hírek szerint több fiú tanítványával is szexelt, egy videofelvétel pedig – melyen a püspök egy teológus hallgatóval látható intim együttlét közben – a román bulvársajtónál kötött ki.

Barladeanut pénteken a román ortodox egyház zsinata lemondatta, bár a püspök nem ismeri el a felvétel hitelességét, és beperelte rágalmazásért az azt terjesztőket. Vasile Banescu, az ortodox patriarchátus szóvivője ugyanakkor már egy hónappal ezelőtt megerősítette, hogy Barladeanu látható a videón, és egyértelművé tette, hogy a zsinat ki fogja őt zárni a papság soraiból.

A botrányba keveredett püspök annak ellenére, hogy ártatlannak mondja magát, a hírek szerint önként kérte felmentését az egyház békéje érdekében, és megelőzve kiközösítésének hónapokig tartó eljárását. Barladeanu nem misézhet többé, és szerzetesként kolostorba vonul.

A moldvai egyházkerületben június végén robbant ki a szexbotrány, amikor a román korrupcióellenes ügyészség vádat emelt három Vaslui megyei pap ellen, akik állítólag kompromittáló videofelvételekkel zsarolták a püspököt, pénzt és egyházi előléptetést követelve. A román sajtó szerint a vádhatóság a házi őrizetbe helyezett pópáktól nyolc videofelvételt foglalt le, amelyek intim együttlétek közben ábrázolják a püspököt, állítólag olyan fiatalokkal, akiket tanított a teológián.

Júniusban a román ortodox egyház egy népzenei előadóművészként ismert Maros megyei papot, Cristian Pomohacit fosztotta meg a palásttól, mert a sajtóban megjelent hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ígért egy 17 éves fiúnak, hogy nemi kapcsolatot létesítsen vele.

A román ortodox egyháznak azért különösen kínosak a botrányok, mert hangosan ellenzik az azonos neműek közti élettársi kapcsolat hivatalos elismerését. (MTI, fotó: Huszvárosi Püspökség)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik