Élet-Stílus

“Ilyen országtortát még nem csinált senki”

Megszólalt az országtorta cukrásza.

Vaslóczki Orsolya belenőtt a versenyzésbe. A Heti Válasznak azt mondja, a szakközépiskolából (először szakácsként, majd cukrászként végzett) folyamatosan versenyekre vitték, 21 évesen jutott ki a cukrászolimpiára, majd a világbajnokságra, mindkettőről bronzéremmel tért haza.

Dolgozott Németországban, Ausztriában, akkor tért haza, amikor megnyílt egy dizájncukrászda, ami ki akart törni a sütemények megszokott íz- és formavilágából. Szerinte az újításokra nagy az igény főleg a fiatalok és a középkorúak között, de ők is visszanyúlnak a hagyományos magyar süteményekhez, csak könnyebb formába öltöztetve készítik el őket, megújítják a régi recepteket.

Szerinte nagyot változott Magyarországon a cukrászat az utóbbi években, sok a tehetséges fiatal. Ők már figyelnek a nemzetközi trendekre is.

Egyre többen bővítik azoknak a termékeknek a kínálatát, amelyek alternatívát kínálnak a hagyományos cukrászathoz képest, fehér liszt és cukor nélküli, laktózmentes süteményeket készítenek, melyekre egyre nagyobb az igény.

A Magyarország tortája versenyre úgy készül, hogy már előző évben, a győztes kihirdetésekor elkezd gondolkodni azon, milyen alapanyagot nem használtak még, mi lenne innovatív és méltó az államalapítás ünnepéhez.

Tavaly ősszel jutott eszembe, hogy elhagyva a diót és a mandulát, a mogyoróra kellene építeni, mert ilyen országtortát még nem csinált senki.

A Balatoni Habos Mogyoró alsó rétege mogyorós habtészta. Erre építette a mogyorós ropogós habréteget, majd egy tejcsokoládés karamellből és feketeribiszkéből álló puha zselés réteget, amit mogyoróhabbal és a tetején mogyoróolajas csokoládés bevonóval fejezett be. Egy balatoni kistermelő mogyoróolaja után kapta nevét a torta.

A Magyarország Tortája verseny idei győztesét az alábbi öt jelölt közül választották ki:

Szent Erzsébet – roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttorta (Hisztéria Cukrászda, Budapest)
Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő –  joghurtos ribizlibetéttel kombinált torta (Nándori Cukrászda, Budapest)
Balatoni Habos Mogyoró – feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel készített torta (Horváth Cukrászda, Budapest)
Fertődi Fekete – barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes torta (Frer Cukrászda, Budapest)
Ingyom-Bingyom – málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukor-rétegekkel készült torta (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár).

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik