Élet-Stílus

Oroszlánok falták fel a 18 éves pásztort

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 08. 07. 12:51

Két oroszlán támadt az állataikat legeltető pásztorokra a kenyai Nairobi Nemzeti Parkban.

A kenyai vadvédelmi szolgálat egyik munkatársa szerint a pásztorok segítségére siető őrök hét embert megmentettek, de egy 18 éves fiú meghalt, teste nagy részét megették az oroszlánok.
A vadrezervátum igazgatója, Julius Mwangi azt mondta, a pásztoroknak nem lett volna szabad a nemzeti park területén állatokat legeltetni, különösen nem éjszaka.

A Nairobi Nemzeti Park az egyetlen vadrezervátum a világon, amely egy főváros területén fekszik. Az oroszlántámadások ritkák, ám mivel Kenya fővárosában egyre kelendőbbek a lakások, és virágzik az építőipar, a terjeszkedő lakosság egyre több konfliktusba keveredik az ország világhírű vadállományával, mindenek előtt a nagymacskákkal.

A Nairobi Nemzeti Park 117 négyzetkilométerén veszélyeztetett orrszarvúk, leopárdok, gepárdok, hiénák, bölények, zsiráfok élnek az oroszlánokon kívül, mindössze 10 kilométerre a belvárostól.

Az elhúzódó aszály, amely Kenya 47 megyéjének felét sújtotta, arra kényszerítette a maszáj és más állattartó törzseket, hogy éjszakánként belopakodjanak a rezervátumba legeltetni, hogy életben tartsák az állataikat. Több dokumentumfilmben látható, hogy az oroszlánok tartanak a maszájoktól, akik szabadon legeltetik csordáikat a nemzeti parkban.

Julius Mwangi szerint az oroszlánok a dárdáikról és a testükre tekert vörös lepelről ismerik fel a maszáj harcosokat, ezért távol tartják magukat tőlük, éjjel azonban a harcosok kabátot húznak a vörös lepelre, ezért lehet, hogy az oroszlánok nem ismerték fel őket.

Az állatvédők attól félnek, hogy az oroszlánok végleg eltűnnek az országból, olyan ütemben pusztítja őket az ember. Becsléseik szerint ötven év alatt Kenya oroszlánjainak száma 30 ezerről kétezerre zuhant. Az állatokat részben orvvadászok ölik meg, részben az emberi település közelsége miatti konfliktusok okozzák a halálukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.