Élet-Stílus

Meglepő fordulat: sokan szöknek Budapestről 

Egyre népszerűbb az agglomeráció.

A Magyar Idők szerint a családi házas építkezéseket ösztönző kormányzati lépések és az elszálló fővárosi lakásárak is szerepet játszanak abban, hogy megfordulni látszik a Budapest és agglomerációja közti ki- és beköltözések aránya.

A KSH szerint 2001 és 2011 között 137 ezren költöztek ki a fővárosból a környező településekre, és csak 37 ezren költöztek be az elővárosokból. 

2011 és 2016 között Budapest és Pest megye népessége is nagyon hasonló arányban változott: előbbi lakossága 35 ezerrel nőtt, utóbbié 33 ezerrel. A fővárosban tavaly – kilenc év után először – több kiköltöző volt, mint beköltöző.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a lapnak azt mondta, a legnépszerűbbek azok a települések (Érd, Szigetszentmiklós, Dunakeszi), amelyek jól megközelíthetőek, de vonzó célpont lehet Ócsa, Dabas, Pécel és Monor is. A budapesti áremelkedés miatt egy használt lakás árából az agglomerációban, a külső kerületekben akár új építésű házat is lehet vásárolni – tette hozzá Valkó Dávid. A legtöbben érzelmi alapon döntenek, pedig az ár-érték arány mellett az élethelyzetet sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik