Élet-Stílus

105 évesen meghalt a doktor, aki nemrég még betegeket vizsgált

Shigeaki Hinohara sokat tett azért, hogy Japánban sokáig éljenek az emberek.

105 éves korában elhunyt Shigeaki Hinohara, Japán egyik leghíresebb orvosa. A doktor évtizedeken át volt a tokiói St. Luke’s Nemzetközi Kórház igazgatója, ahol olyan ismert páciensek fordultak meg, mint Sir Paul McCartney.

Az, hogy Japánban a világon a legmagasabbak közé tartozik a születéskor várható élettartam – azaz hogy ilyen elképesztő sokáig élnek az emberek – az nem kis részben az egészségügyet megreformáló Hinohara nevéhez is köthető, aki az ötvenes években bevezette az éves szűrővizsgálati rendszert.

Shigeaki Hinohara – összesen 75 könyv szerzője – 101 évesen még bestsellert írt, és még az idei év elejéig rendszeresen bejárt a kórházba, vizsgálatokat végzett, beszélgetett a betegekkel és a kollégákkal.

Ha bárki azt gondolná, hogy a doki szigorú szabályoknak köszönheti hosszú életét, nagyon tévedne.

A boldog, kiegyensúlyozott életről azt gondolta, hogy az energia a jókedvből származik, ezért fontos, hogy a gyerekkor felhőtlenségét próbáljuk minél tovább megőrizni:

„Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy gyerekkorunkban, amikor belemerültünk a mókázásba, gyakran elfelejtettünk enni vagy aludni. Úgy gondolom, ezt a hozzáállást felnőttként is célszerű megtartanunk – nem feltétlenül jó a testünket olyan korlátok közé szorítani, mint az ebédidő vagy az alvásidő pontos betartása.”

 

(Daily Mail)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik